Jatkamme lääkkeiden toimittamista diabetesta ja muita vakavia kroonisia sairauksia sairastaville ihmisille, pidämme huolta työntekijöidemme terveydestä ja tuemme lääkäreitä ja hoitajia, jotka työskentelevät uuden koronaviruksen voittamiseksi.
Pandemian muuttaessa muotoaan esiin nousee uusia kysymyksiä ja huolenaiheita. Haluamme pitää ihmiset ajan tasalla lääkkeidemme saatavuudesta, vastata lääkkeidemme käyttäjien kysymyksiin ja kertoa, miten meihin voi ottaa yhteyttä.
Jos sinulla tai läheiselläsi on diabetes, ylipainoa tai jokin muu vakava krooninen sairaus, olet epäilemättä huolissasi. Kun monia ihmisiä on pyydetty pysymään kotona, esiin on noussut sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen liittyviä huolenaiheita.
Sivun lopusta löydät hyödyllisiä sivustoja, joilta saa lisätietoa muun muassa koronan vaikutuksesta diabeetikon elämään.
On tärkeää kääntyä oman lääkärin tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten puoleen, jos jokin asia terveydessäsi tai lääkityksessäsi mietityttää.
Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia vaikuttaa ihmisten elämään eri puolilla maailmaa. Vaikka diabetes ja/tai lihavuus eivät suurenna koronavirustartunnan saamisen riskiä muuhun väestöön verrattuna, koronavirus voi aiheuttaa vaikeampia oireita ja komplikaatioita joillekin ihmisille, joilla on diabetes, ylipainoa tai niihin liittyviä komplikaatioita, kuten sydän- ja verisuonisairaus.
Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että lihavuuteen liittyisi suurentunut koronavirustartunnan riski. Tutkimustiedon mukaan tavallisen kausi-influenssan yhteydessä ylipainoisilla ihmisillä, joiden painoindeksi on vähintään 40 kg/m2, on suurentunut vakavien komplikaatioiden riski. Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus (CDC), Ison-Britannian terveysviranomainen (Public Health UK) ja Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat luokitelleet sairaalloisen lihavuuden (painoindeksi ≥ 40 kg/m2) koronavirusinfektion vakavien komplikaatioiden riskitekijäksi.
Jos diabetes on hyvässä hoitotasapainossa, koronaviruksen aiheuttaman vakavan taudin riski on suunnilleen sama kuin muulla väestöllä.
Lisätietoa ja tukea poikkeustilanteeseen ihmisille, joilla on
diabetes tai ylipainoa, on saatavilla seuraavilla
verkkoalustoilla:
www.thl.fi/korona
www.diabetes.fi/korona
Käänny tarvittaessa oman lääkärisi tai kotipaikkasi
terveyskeskuksen puoleen, jos sinulla herää kysymyksiä omasta
terveydestäsi tai lääkityksestäsi.
Riski on samankaltainen tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikoilla. Ihmisillä, joilla on tyypin 1 diabetes, on virusinfektioiden yhteydessä suurentunut diabeettisen ketoasidoosin riski.
Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, tee oireiden arviointi
Omaolo-palvelussa www.omaolo.fi ja toimi saamiesi ohjeiden
mukaan.
Lisää tietoa koronavirusinfektion oireista on
THL:n sivuilla: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus.
Diabetesliiton sivuilla on tietoa ja neuvoja
diabetekseen ja koronavirukseen liittyen:
https://www.diabetes.fi/diabetes/yleista_diabeteksesta/usein_kysyttya_koronaviruksesta_ja_diabeteksesta
Jos sinulla on runsaasti ylipainoa, saatat kuulua vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.
Katso toimintaohjeita THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat/ikaantyneet-ja-muut-riskiryhmat-ohjeita-koronavirusepidemian-aikana
Käänny tarvittaessa oman lääkärisi / kotipaikkasi terveyskeskuksen puoleen.
Kaikkien pitäisi noudattaa samoja terveysviranomaisten antamia suosituksia virusaltistusten vähentämiseksi. Suositeltuja toimia ovat muun muassa käsien peseminen usein ja huolellisesti vähintään 20 sekunnin ajan, hyvän hygienian noudattaminen ja kontaktien välttäminen sairaiden ihmisten kanssa.
THL:n sivuilla on ohjeita tilanteeseen, jossa läheisellä on kohonnut
vakavan koronavirustaudin riski: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat/ikaantyneet-ja-muut-riskiryhmat-ohjeita-koronavirusepidemian-aikana
Jatkamme potilaiden tukemista ympäri maailmaa. Tällä hetkellä meillä ei ole lääkevalmisteiden toimitushaasteita. Olemme varautuneet hyvin poikkeustilanteisiin ja meillä on selkeät toimintatavat lääkevalmisteiden varastomäärien ja pitkän aikavälin saatavuuden suhteen. Tämä on keskeistä, sillä potilaat ympäri maailmaa tarvitsevat lääkkeitämme joka päivä.
Maailmanlaajuisen tilanteen kehittyessä keskitymme varmistamaan, että potilaamme saavat jatkossakin tarvitsemansa lääkkeet.
Novo Nordisk on sitoutunut kantamaan vastuunsa ja tekemään osuutensa koko maailman terveyden eteen. Tarjoamme oikea-aikaista tukea ja resursseja yhteiseen uuden koronaviruksen vastaiseen työhön.
Käänny tarvittaessa oman lääkärisi tai kotipaikkasi terveyskeskuksen puoleen, jos sinulla herää kysymyksiä omasta terveydestäsi tai lääkityksestäsi.
Jos sinulla on uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita tai kysymyksiä, epäilyksiä tai huolenaiheita, ota yhteyttä omaan lääkäriisi tai kotipaikkasi terveyskeskukseen. Noudata aina paikallisen viranomaisen ohjeita.
Koostaessamme vastauksia diabeetikoiden ja ylipainoisten ihmisten usein esittämiin kysymyksiin hyödynsimme seuraavia lähteitä: