Jatkamme lääkkeiden toimittamista diabetesta ja muita vakavia kroonisia sairauksia sairastaville ihmisille, pidämme huolta työntekijöidemme terveydestä ja tuemme lääkäreitä ja hoitajia, jotka työskentelevät uuden koronaviruksen voittamiseksi.

Pandemian muuttaessa muotoaan esiin nousee uusia kysymyksiä ja huolenaiheita. Haluamme pitää ihmiset ajan tasalla lääkkeidemme saatavuudesta, vastata lääkkeidemme käyttäjien kysymyksiin ja kertoa, miten meihin voi ottaa yhteyttä.

Insuliinikynien kokoamislinja

Meillä ei tällä hetkellä ole lääkevalmisteiden toimitushaasteita. Olemme varautuneet hyvin poikkeustilanteisiin ja meillä on selkeät toimintatavat lääkevalmisteiden varastomäärien ja pitkän aikavälin saatavuuden suhteen. Tämä on keskeistä, sillä potilaat ympäri maailmaa tarvitsevat lääkkeitämme joka päivä.

Myös terveysviranomaiset ja apteekit tekevät parhaansa varmistaakseen elintärkeiden lääkkeiden saatavuuden COVID-19-tilanteen aikana.

Mies yllään suojanaamio katselee ulos ikkunasta

Jos sinulla tai läheiselläsi on diabetes, ylipainoa tai jokin muu vakava krooninen sairaus, olet epäilemättä huolissasi. Kun monia ihmisiä on pyydetty pysymään kotona, esiin on noussut sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen liittyviä huolenaiheita.

Sivun lopusta löydät hyödyllisiä sivustoja, joilta saa lisätietoa muun muassa koronan vaikutuksesta diabeetikon elämään.

On tärkeää kääntyä oman lääkärin tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten puoleen, jos jokin asia terveydessäsi tai lääkityksessäsi mietityttää.

Novo Nordiskin laboratorioteknikko

Noudatamme paikallisten terveysviranomaisten neuvoja ja ohjeita pitääksemme työntekijämme terveinä ja turvassa. Joissakin maissa ja yhteisöissä, joissa tartuntariski on edelleen suuri, pyydämme työntekijöitä tekemään etätyötä.

Varmistamme, että työntekijämme saavat näissä poikkeuksellisissa työskentelyolosuhteissa tukea aktiivisena pysymiseen, ergonomiseen työskentelyyn kotioloissa ja digitaalisten työkalujen käyttöönottoon.

Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin tuotantolaitoksissa työskentelevien työntekijöidemme turvallisuuden varmistamiseksi, ja huolehdimme siitä, että työntekijät pystyvät työpaikalla noudattamaan suositeltuja turvavälejä. Pyydämme työpaikalle vain sellaisia työntekijöitä, joille uuden koronaviruksen ei katsota olevan terveysriski.

HCP potilaan kanssa, Novo Nordisk PIONEER tutkimus

Jatkamme kaikkia jo käynnissä olevia kliinisiä tutkimuksiamme. Arviomme mukaan lähellä päättymistä oleviin tutkimuksiin ei ole tulossa viivästyksiä. Tämänhetkisessä tilanteessa käymme tiivistä keskustelua eri puolilla maailmaa toimivien tutkijalääkärien kanssa, ja keskeytämme tarvittaessa heidän arvioidensa perusteella uusien potilaiden ottamisen meneillään oleviin tutkimuksiin ja minimoimme potilaiden käynnit tutkimuskeskuksissa yhdistämällä niitä tavanomaisiin vastaanottokäynteihin.

Olemme myös havainneet tutkimuksiin liittyvän seurannan vaikeutuneen, ja teemme yhteistyötä tutkimuskeskusten, tutkijoiden ja viranomaisten kanssa löytääksemme parhaat ratkaisut nykytilanteessa. Terveydenhuoltojärjestelmän tämänhetkisen kuormituksen vuoksi emme aloita uusia tutkimuksia.

Novo Nordiskilla on useita hankkeita terveysviranomaisten työn tukemiseksi epidemia-alueilla: teemme lahjoituksia, jaamme käsidesinfiointiaineen valmistamiseen tarvittavia raaka-aineita ja olemme avanneet laboratorioitamme koronavirustestausta varten.

Seuraamme globaalia tilannetta hyvin tarkasti varmistaaksemme, että voimme ryhtyä oikeisiin toimiin tilanteen kehittyessä.

Kaikissa maissa terveysviranomaiset ja apteekit tekevät parhaansa taatakseen, että lääkkeitä on aina saatavilla niitä tarvitseville. Tämä voi tarkoittaa, että yhden potilaan kerralla ostamien lääkkeiden ja laitteiden määrää on saatettu rajoittaa. On tärkeää pitäytyä tavanomaisessa ostokäyttäytymisessä, jotta tarvittavia lääkkeitä riittää kaikille diabetesta ja muita kroonisia sairauksia sairastaville ihmisille. Voit tarvittaessa kysyä lääkeostojasi mahdollisesti koskevista rajoituksista apteekistasi.

Pidämme tiiviisti yhteyttä yhteistyökumppaneihimme, myös terveysviranomaisiin ja apteekkeihin, ja seuraamme heidän varastotilannettaan. Meidän tuotteidemme varastot ovat tällä hetkellä tavanomaisella tasolla.

Tilanne kehittyy koko ajan, mutta tällä hetkellä meillä ei ole saatavuuteen liittyviä haasteita. Olemme varautuneet hyvin poikkeustilanteisiin ja meillä on selkeät toimintatavat lääkevalmisteiden varastomäärien ja pitkän aikavälin saatavuuden suhteen. Tämä on keskeistä, sillä potilaat ympäri maailmaa tarvitsevat lääkkeitämme joka päivä.

Pitääksemme työntekijämme terveinä ja turvassa noudatamme paikallisten terveysviranomaisten ohjeita turvallisten työolosuhteiden varmistamiseksi.

Varmistamme, että edelleen etätöissä olevat työntekijämme saavat tukea aktiivisena pysymiseen, ergonomiseen työskentelyyn kotioloissa ja digitaalisten työkalujen käyttöönottoon.

Olemme ryhtyneet tuotantolaitoksissamme toimenpiteisiin turvallisten työolosuhteiden varmistamiseksi, ja huolehdimme siitä, että työpaikalla pystytään noudattamaan suositeltuja turvavälejä. Pyydämme työpaikalle vain sellaisia työntekijöitä, joille uuden koronaviruksen ei katsota olevan terveysriski.

Jos sinulla on kysyttävää tai olet huolissasi lääkkeiden saatavuudesta tai hinnoista koronaviruspandemian aikana, voit ottaa yhteyttä paikalliseen toimipisteeseemme kotimaassasi.

Novo Nordiskin tuotteita koskevat kysymykset:
novoInfo asiakaspalvelu
puh. 0800 122 566 (arkisin klo 9-14) ja novoinfo@novonordisk.fi

Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia vaikuttaa ihmisten elämään eri puolilla maailmaa. Vaikka diabetes ja/tai lihavuus eivät suurenna koronavirustartunnan saamisen riskiä muuhun väestöön verrattuna, koronavirus voi aiheuttaa vaikeampia oireita ja komplikaatioita joillekin ihmisille, joilla on diabetes, ylipainoa tai niihin liittyviä komplikaatioita, kuten sydän- ja verisuonisairaus.

Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että lihavuuteen liittyisi suurentunut koronavirustartunnan riski. Tutkimustiedon mukaan tavallisen kausi-influenssan yhteydessä ylipainoisilla ihmisillä, joiden painoindeksi on vähintään 40 kg/m2, on suurentunut vakavien komplikaatioiden riski. Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus (CDC), Ison-Britannian terveysviranomainen (Public Health UK) ja Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat luokitelleet sairaalloisen lihavuuden (painoindeksi ≥ 40 kg/m2) koronavirusinfektion vakavien komplikaatioiden riskitekijäksi.

Jos diabetes on hyvässä hoitotasapainossa, koronaviruksen aiheuttaman vakavan taudin riski on suunnilleen sama kuin muulla väestöllä.

Lisätietoa ja tukea poikkeustilanteeseen ihmisille, joilla on diabetes tai ylipainoa, on saatavilla seuraavilla verkkoalustoilla:
www.thl.fi/korona
www.diabetes.fi/korona

Käänny tarvittaessa oman lääkärisi tai kotipaikkasi terveyskeskuksen puoleen, jos sinulla herää kysymyksiä omasta terveydestäsi tai lääkityksestäsi.

Riski on samankaltainen tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikoilla. Ihmisillä, joilla on tyypin 1 diabetes, on virusinfektioiden yhteydessä suurentunut diabeettisen ketoasidoosin riski.

Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa www.omaolo.fi ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan.
 
Lisää tietoa koronavirusinfektion oireista on THL:n sivuilla: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus.

Diabetesliiton sivuilla on tietoa ja neuvoja diabetekseen ja koronavirukseen liittyen:
https://www.diabetes.fi/diabetes/yleista_diabeteksesta/usein_kysyttya_koronaviruksesta_ja_diabeteksesta

Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa www.omaolo.fi ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan.

Lisää tietoa koronavirusinfektion oireista on THL:n sivuilla: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus.

Diabetesliiton sivuilla on tietoa ja neuvoja diabetekseen ja koronavirukseen liittyen:
https://www.diabetes.fi/diabetes/yleista_diabeteksesta/usein_kysyttya_koronaviruksesta_ja_diabeteksesta.

Jos sinulla on runsaasti ylipainoa, saatat kuulua vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Katso toimintaohjeita THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat/ikaantyneet-ja-muut-riskiryhmat-ohjeita-koronavirusepidemian-aikana

Käänny tarvittaessa oman lääkärisi / kotipaikkasi terveyskeskuksen puoleen.

Kaikkien pitäisi noudattaa samoja terveysviranomaisten antamia suosituksia virusaltistusten vähentämiseksi. Suositeltuja toimia ovat muun muassa käsien peseminen usein ja huolellisesti vähintään 20 sekunnin ajan, hyvän hygienian noudattaminen ja kontaktien välttäminen sairaiden ihmisten kanssa.

THL:n sivuilla on ohjeita tilanteeseen, jossa läheisellä on kohonnut vakavan koronavirustaudin riski: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat/ikaantyneet-ja-muut-riskiryhmat-ohjeita-koronavirusepidemian-aikana

Jatkamme potilaiden tukemista ympäri maailmaa. Tällä hetkellä meillä ei ole lääkevalmisteiden toimitushaasteita. Olemme varautuneet hyvin poikkeustilanteisiin ja meillä on selkeät toimintatavat lääkevalmisteiden varastomäärien ja pitkän aikavälin saatavuuden suhteen. Tämä on keskeistä, sillä potilaat ympäri maailmaa tarvitsevat lääkkeitämme joka päivä.

Maailmanlaajuisen tilanteen kehittyessä keskitymme varmistamaan, että potilaamme saavat jatkossakin tarvitsemansa lääkkeet.

Novo Nordisk on sitoutunut kantamaan vastuunsa ja tekemään osuutensa koko maailman terveyden eteen. Tarjoamme oikea-aikaista tukea ja resursseja yhteiseen uuden koronaviruksen vastaiseen työhön.

Käänny tarvittaessa oman lääkärisi tai kotipaikkasi terveyskeskuksen puoleen, jos sinulla herää kysymyksiä omasta terveydestäsi tai lääkityksestäsi.

Jos sinulla on uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita tai kysymyksiä, epäilyksiä tai huolenaiheita, ota yhteyttä omaan lääkäriisi tai kotipaikkasi terveyskeskukseen. Noudata aina paikallisen viranomaisen ohjeita.

Koostaessamme vastauksia diabeetikoiden ja ylipainoisten ihmisten usein esittämiin kysymyksiin hyödynsimme seuraavia lähteitä: