Diabetes

Diabetes (vanhalta nimeltään sokeritauti) on yleisnimi ryhmälle sairauksia, joita yhdistää pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri. Yleisimmin puhutaan tyypin 1 diabeteksesta tai tyypin 2 diabeteksesta, mutta todellisuudessa nämä tyypit edustavat sairauden kahta hyvin erilaista ääripäätä. Näiden päätyyppien lisäksi diabeteksesta on useita välimuoto- ja erityistyyppejä, joista yleisin on raskaudenaikainen diabetes.

Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii päivittäistä omahoitoa. Diabetesta sairastavan haima ei tuota insuliinia riittävästi tai ollenkaan tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti. Insuliini on elimistölle välttämätön hormoni, jonka tehtävänä on siirtää glukoosin muodossa oleva energia verestä kehon solujen käyttöön. Diabeteksen hoidon tarkoituksena on joko korvata elimistöstä puuttuva insuliinihormoni tai – mikäli omaa insuliinituotantoa on vielä jäljellä – edesauttaa elimistöä vähentämään itse veren sokeripitoisuutta. Hoidon tavoitteena on taata oireettomuus ja hyvä elämänlaatu sekä ehkäistä diabetekseen liittyviä lisäsairauksia.

Diabetes on eräs nopeimmin lisääntyvistä sairauksista Suomessa ja maailmalla, vaikka se ei ole tarttuva tauti. Suomessa diagnosoituja diabetesta sairastavia ihmisiä on noin 350 000, joista tyyppiä 1 sairastaa noin 50 000 ihmistä ja tyyppiä 2 lähes 300 000. Tämän lisäksi on arvioitu, että erityisesti tyypin 2 diabetesta tai sen esiastetta sairastaa noin 150 000 suomalaista tietämättään.

Diabeteksen riskitekijöiden arviointi (esim. tekemällä diabeteksen riskitesti) ja tarvittaessa säännöllinen verensokerin tarkistus on tärkeää erityisesti tyypin 2 diabeteksen varhaiseksi toteamiseksi. Hoitamaton diabetes johtaa vakaviin lisäsairauksiin, kuten ennenaikaiseen sokeutumiseen, munuaisvaurioihin tai sydäninfarktiin. Lisäsairaudet on vältettävissä hyvissä ajoin aloitetulla, hyvällä hoidolla.