Mikä on diabetessydän?

Tyypin 2 diabetesta sairastavilla on suurempi riski saada sydän- ja verisuonitauteja verrattuna henkilöihin, joilla ei ole diabetesta1. Sen vuoksi käytämme ilmaisua ”diabetessydän”. Sydän- ja verisuonitaudit – tai kardiovaskulaariset sairaudet, kuten niitä myös kutsutaan – ovat sydämeen, aivoihin ja/tai verisuoniin (valtimoihin ja laskimoihin) kohdistuvien sairauksien yhteisnimitys.

Noin joka viides tyypin 2 diabeetikko on sairastanut jonkin tyyppisen sydän- ja verisuonitautitapahtuman (sydäninfarkti, sydämen vajaatoiminta, aivoverenvuoto tai aivoinfarkti).2 Jos sinulla on tyypin 2 diabetes, on sinun sen vuoksi yhtä tärkeätä pitää huolta sydämestäsi, aivoistasi ja verisuonistasi kuin verensokeristasi.

On tärkeätä ymmärtää tyypin 2 diabeteksen yhteys sydän- ja verisuonitauteihin, jotta pystyy pienentämään riskiä näiden saamiseen. Hyvä ensiaskel on keskustella lääkärisi kanssa, joka voi terveydentilasi ja elintapojesi perusteella arvioida, miltä tulevaisuuden sydän- ja verisuonitautien riski sinun kohdallasi näyttää.

Hyvin hallinnassa oleva diabetes pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Riski pienenee myös, kun syöt terveellisesti, liikut säännöllisesti ja pidät verensokerin tason vakaana.3

Lue lisää siitä, miten parhaiten hoidat diabetessydäntäsi.

 
 
 

Lähteet

  1. Tyypin 2 diabetes. Käypä hoito -suositus 2018 (Viitattu 24.9.2019)
  2. Rungby J, et al. Cardiovasc Endocrinol. 2017 Dec;6(4):145-151
  3. Davies MJ, et al. Diabetologia. 2018 Dec;61(12):2461-2498.

 

FI19DI00056-0919