Kasvuhormoni


Kasvuhormoni on kemiallinen viestiaine, jota aivojen pohjassa sijaitseva aivolisäke tuottaa.

Kasvuhormonin tärkein tehtävä on stimuloida kasvua ja kehitystä solutasolla. Lisäksi kasvuhormoni säätelee myös rasvavarastojen rasvan käyttöä, edistää lihasproteiinien synteesiä ja säätelee neste- ja suolatasapainoa. Kasvuhormoni vaikuttaa myös psyykkiseen hyvinvointiin ja energiatasoon.

Kasvuhormonin eritys vähenee hieman ihmisen ensimmäisinä elinvuosina, mutta pysyy kuitenkin runsaana koko lapsuuden ajan. Kasvuhormonin eritys saavuttaa huippunsa murrosiän kasvupyrähdyksen kohdalla. Kun kasvu murrosiän jälkeen loppuu, kasvuhormonin eritys vähenee asteittain ja jää alhaisemmalle tasolle. Kasvuhormoni on kuitenkin tärkeä aineenvaihdunnan kannalta koko aikuisiän ajan.

Kasvuhormonin, kuten muidenkin hormonien erittyminen aivolisäkkeestä verenkiertoon noudattaa vuorokausirytmiä. Eniten kasvuhormonia erittyy yöllä ihmisen nukkuessa.

 

Kasvuhormonihoito

Kasvuhormonihoito aloitetaan aina vasta tutkimusten jälkeen. Lapsen kasvua, kehitystä ja kasvuhormonihoidon vaikuttavuutta seurataan säännöllisesti poliklinikkakäynneillä koko hoidon ajan.

Kasvuhormoni annetaan pistoksina iltaisin, jotta kasvuhormonihoito muistuttaisi mahdollisimman paljon kehon omaa yöllistä kasvuhormonituotantoa. Paras ajankohta on juuri ennen nukkumaanmenoa. Pistoksen antamisesta tulisi tehdä hampaiden pesua muistuttava tapa, jolloin sen muistaminen helpottuu. Useimmat lapset tarvitsevat vanhempien apua pistoksen ottamisessa, mutta jo noin seitsemän vuoden ikäiset lapset pystyvät pistämään itse.

 

Novo Nordisk kasvuhormonihoidon edelläkävijänä

Ensimmäiset hoidot Novo Nordiskin kasvuhormonilla käynnistettiin yli 40 vuotta sitten. Tänä päivänä Novo Nordisk on maailman johtava biosynteettisen ihmisen kasvuhormonin (hGH) valmistaja.

Novo Nordisk toi markkinoille ensimmäisen biosynteettisen kasvuhormoninsa vuonna 1985. Vuonna 1999 kasvuhormoni tuotiin markkinoille injektionesteenä. Kasvuhormonin nestemäinen lääkemuoto merkitsee sitä, että hormonia ei enää tarvitse liuottaa eikä valmistella ennen pistosta. Novo Nordiskin kasvuhormonivalmiste säilyy avaamattomana jääkaapissa 2 vuotta (+2 - +8 °C). Käyttöönoton jälkeen valmiste säilytetään 3 viikkoa huoneenlämmössä (korkeintaan +25 °C) tai vaihtoehtoisesti 4 viikkoa jääkaapissa (+2 - +8 °C). Nykyinen biosynteettinen kasvuhormoni on täysin identtinen ihmisen elimistön tuottaman luonnollisen kasvuhormonin kanssa, ja sitä käytetään useiden sairauksien hoitoon.

Novo Nordiskilla on myös yli 20 vuoden kokemus kasvuhormoni-pistosvälineiden kehittämisestä. Tavoitteenamme on tarjota kasvuhormonia saaville potilaille mahdollisimman yksinkertaiset pistoskynät, jotta heidän arkensa olisi helppoa.

Novo Nordisk tarjoaa potilaille hoitoon liittyvää tukimateriaalia ja asiantuntijapalvelu NovoInfon, joka palvelee kaikissa tuotteisiimme ja niiden käyttöön liittyvissä asioissa.

 

Lyhyesti kasvuhäiriöistä

Kasvuhormonin puutos (GHD)

Kasvuhormonin puutos tarkoittaa sitä, että lapsen aivolisäke ei tuota tarpeeksi kasvuhormonia, jolloin kasvu on hidasta. Kasvuhormonivajaus voi olla synnynnäinen tai se voi puhjeta missä tahansa lapsuuden vaiheessa. GHD johtuu yleensä aivolisäkkeen puutteellisesta kyvystä tuottaa kasvuhormonia.

Syntyessään liian pieni sikiöikään nähden (SGA)

Lapsen syntymäpituus ja/tai -paino on normaalialueen alapuolella. Jos kasvukäyrää ei saavuteta neljänteen ikävuoteen mennessä, varhaisvaiheessa aloitettu hoito auttaa kasvua kiihtymään ja pituus korjaantuu tavoitetasolle.

Turnerin oireyhtymä

Turnerin oireyhtymä on tytöillä esiintyvä geneettinen sairaus, johon liittyy mm. hidastunut kasvu ja hedelmättömyys sekä mahdollisesti muita lääketieteellisiä, psykologisia ja kosmeettisia ongelmia. Kun Turner-potilaat saavat kasvuhormonia mahdollisesti yhdessä sukupuolihormonin (esim. estrogeenin) kanssa heidän lopullinen pituutensa kasvaa huomattavasti. 

Lue lisää Turnerin oireyhtymästä Terveyskirjastosta

Lasten krooninen munuaissairaus (CRD)

Kroonisessa munuaissairaudessa munuaiset eivät suodata verta kunnolla, mikä häiritsee kasvutekijöiden tasapainoa veressä ja johtaa joidenkin potilaiden kohdalla kasvun vakavaan hidastumiseen.

Nykyään lapset, joilla on krooninen munuaisten vajaatoiminta, voivat elää pitkän ja hyvän elämän keinomunuaisen ja munuaisensiirron turvin. Siksi lyhytkasvuisuuden hoito on heille entistä tärkeämpää. Kasvuhormonihoidon ansiosta nämä lapset voivat saavuttaa normaalipituuden.

Aikuisiän kasvuhormonin puutos (GHDA)

Kasvuhormonilla on tärkeä merkitys koko aikuisiän ajan, koska se säätelee aineenvaihduntaa ja kehon rakennetta, vahvistaa osaltaan luustoa ja vaikuttaa suotuisasti sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin sekä parantaa yleistä hyvinvointia.

Aikuisiän kasvuhormonin puutoksen voi aiheuttaa esimerkiksi kasvain aivolisäkkeen alueella, aivokasvaimen tai syövän hoito tai vakava pään vamma.