Pistosvälineet

Novo Nordisk on edelläkävijä annosteluvälineiden kuten insuliinikynien ja niissä käytettävien neulojen kehittämisessä. 

Pistoshoidon onnistumisen kannalta on tärkeää varmistaa, että insuliinikynä tai muuta lääkettä sisältävä kynä ja kynässä käytettävä neula sopivat yhteen ja että potilas osaa käyttää näitä. 

Alta löydät ohjeita Novo Nordiskin pistosvälineiden käyttöön. Jos sinulla herää kysymyksiä sinulle määrätyn lääkkeen käyttöön liittyen, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme tai kysyä ohjeita diabeteshoitajaltasi. 

 

Annosteluvälineiden käyttöohjeita 

 

FlexPen®

FlexPen® on esitäytetty insuliinikynä, jolla voidaan annostella Novo Nordiskin insuliinivalmisteita. FlexPen®-kynässä sylinteriampulli (3 ml) on valmiiksi täytettynä ja paikalleen kiinnitettynä. Kynä on käyttövalmis sen jälkeen, kun siihen on kiinnitetty neula.

Insuliinit
FlexPen® -kynällä voidaan annostella seuraavia Novo Nordiskin insuliineja:

Levemir® – ylipitkävaikutteinen perusinsuliini (vihreä)
NovoRapid® – pikavaikutteinen ateriainsuliini (oranssi)
NovoMix® – sekoiteinsuliini (sininen)
Protaphane® –  pitkävaikutteinen perusinsuliini 

Materiaali
FlexPen®-kynä on valmistettu muovista.

Annostelu
Insuliiniannoksen voi valita yhden yksikön välein (1-60 yksikköä). Oikean annosvalinnan voi tarkistaa annoksen näyttöikkunasta. Valittua annosta voidaan suurentaa tai pienentää tilanteen mukaisesti. FlexPen® on uudelleen käyttövalmis pistoksen jälkeen, sillä annosasteikko palaa takaisin nollaan pistämisen aikana. Annokseksi ei ole mahdollista valita suurempaa määrää insuliinia kuin mitä kynässä on jäljellä. Tyhjentynyt FlexPen®-kynä hävitetään energiajätteen mukana ja käyttöön otetaan uusi. 

 

FlexTouch®

FlexTouch® on esitäytetty insuliinikynä, jolla voidaan annostella Novo Nordiskin insuliinivalmisteita. FlexTouch®-kynässä sylinteriampulli (3 ml) on valmiiksi täytettynä ja kynässä paikalleen kiinnitettynä. Kynä on käyttövalmis sen jälkeen, kun siihen on kiinnitetty neula.

Insuliinit
FlexTouch®-kynällä voidaan annostella seuraavia Novo Nordiskin insuliineja:

Fiasp® – pikavaikutteinen ateriainsuliini (punakeltainen etiketti)
Tresiba® – ylipitkävaikutteinen perusinsuliini (vihreä etiketti)

On huomioitava, että Tresiba® FlexTouch® on saatavissa kahtena vahvuutena: 100 U/ml ja 200 U/ml (ks. ohje alla). Turvallisuussyistä Tresiba® 200 yksikköä/ml vahvuutta ei ole saatavana Penfill®-sylinteriampullissa, koska tällöin olisi riskinä kaksinkertaisen insuliiniannoksen saaminen.

Materiaali
FlexTouch®-kynä on valmistettu muovista.

Annostelu
Tarkista aina insuliinin etiketti, kun saat valmisteen apteekissa ja ennen jokaista pistosta, jotta Tresiba®-valmisteen kaksi eri vahvuutta tai muut mahdollisesti käyttämäsi insuliinivalmisteet eivät menisi vahingossa sekaisin.

Tresiba® vahvuus 100 yksikköä/ml
- 3 ml sisältää 300 yksikköä
- enintään 80 yksikön annos/injektio
- annostelu yhden yksikön välein

Tresiba® vahvuus 200 yksikköä/ml
- 3 ml sisältää 600 yksikköä
- enintään 160 yksikön annos/injektio
- annostelu kahden yksikön välein

Oikean annosvalinnan voi tarkistaa annoksen näyttöikkunasta. Valittua annosta voidaan suurentaa tai pienentää tarpeen mukaan. FlexTouch® on uudelleen käyttövalmis pistoksen jälkeen, sillä annosasteikko palaa takaisin nollaan pistämisen aikana. Annokseksi ei ole mahdollista valita suurempaa määrää insuliinia kuin mitä kynässä on jäljellä. Tyhjentynyt FlexTouch®-kynä hävitetään energiajätteen mukana ja käyttöön otetaan uusi.

Jos käytät väärää insuliinivahvuutta tai -valmistetta, voit saada liikaa tai liian vähän insuliinia. Liian suuri insuliiniannos voi johtaa hypoglykemiaan eli matalaan verensokeriin. Voit pyytää hoitavalta lääkäriltäsi lisätietoja.

FlexTouch

Victoza® - esitäytetty kynä

Esitäytetty kynä, jolla annostellaan Novo Nordiskin GLP-1-valmistetta (Victoza®). Kynässä on säiliö (3 ml) valmiiksi täytettynä ja paikalleen kiinnitettynä. 

Kynä on käyttövalmis sen jälkeen, kun siihen on kiinnitetty neula ja lääkeaineen virtaus neulasta on tarkistettu. Virtaus tarkistetaan ennen ensimmäistä pistosta jokaisella uudella kynällä.

Annostelu
Annokseksi voi valita 0,6 mg, 1,2 mg tai 1,8 mg. Valittua annostaa voi pienentää tai suurentaa kiertämällä annosvalitsinta myötä- tai vastapäivään. Kynästä ei voi valita suurempaa annosta, kuin mitä siinä on jäljellä. Vakioannoksella 1,2 mg/päivä kynän sisältö riittää noin 15 päiväksi. Tyhjentynyt Victoza® -kynä hävitetään energiajätteen mukana ja käyttöön otetaan uusi kynä.

Victoza®

NovoPen® 5

NovoPen® 5 on muistitoiminnollinen kestokäyttökynä, jolla voidaan annostella Novo Nordiskin insuliinivalmisteita. Tutustu NovoPen® 5 -kynän käyttöön opasvideon avulla. Videot on julkaistu suomeksiruotsiksi ja englanniksi.

Insuliinit
NovoPen® 5 -kynällä annostellaan Penfill®-sylinteriampulleissa olevia Novo Nordiskin insuliineja:

Fiasp® – pikavaikutteinen ateriainsuliini
Tresiba® – ylipitkävaikutteinen perusinsuliini
Levemir® – ylipitkävaikutteinen perusinsuliini
NovoRapid®  – pikavaikutteinen ateriainsuliini
NovoMix® – sekoiteinsuliini
Protaphane® – pitkävaikutteinen perusinsuliini 
Actrapid® – lyhytvaikutteinen ateriainsuliini

Muistitoiminto
NovoPen® 5 -kynän muistitoiminnon avulla käyttäjä näkee, milloin insuliini on edellisen kerran pistetty. Kynä ilmoittaa, montako yksikköä viimeisimmässä annoksessa oli ja kuinka kauan pistämisestä on kulunut aikaa.

Annostelu
NovoPen® 5 -kynässä annoksen voi valita väliltä 1-60 yksikköä. Annos valitaan annospainiketta kiertämällä. Annosta voi pienentää tai suurentaa yhden yksikön välein kiertämällä annospainiketta myötä- tai vastapäivään. Kun annospainike painetaan pohjaan, kuuluu napsahdus merkkinä siitä, että painike on pohjassa.

Kynästä ei voi valita suurempaa insuliiniannosta kuin mitä Penfill®-sylinteriampullissa on jäljellä. Kun Penfill®-sylinteriampulli on tyhjä, ampulli vaihdetaan uuteen. 

Materiaali
NovoPen® 5 -kynän runko on metallinen kynän kestävyyden varmistamiseksi.

Värit
NovoPen® 5 -kynissä on kaksi värivaihtoehtoa: harmaa ja sininen. Eriväriset kynät auttavat eri insuliinien tunnistamisessa. Tämän lisäksi kynään on saatavana erilaisia tarrakuoria. Tarrakuoria voi tilata osoitteesta novo(at)grano.fi

NovoPen Echo®

NovoPen Echo® on muistitoiminnollinen kestokäyttökynä, jolla voidaan annostella Novo Nordiskin insuliinivalmisteita. Tutustu NovoPen Echo® -kynän käyttöön opasvideon avulla. Videot on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi.

Insuliinit
NovoPen Echo® -kynällä annostellaan Penfill®-sylinteriampulleissa olevia Novo Nordiskin insuliineja:

Fiasp® – pikavaikutteinen ateriainsuliini
Levemir® – ylipitkävaikutteinen perusinsuliini
Tresiba® – ylipitkävaikutteinen perusinsuliini
NovoRapid® – pikavaikutteinen ateriainsuliini 
NovoMix® – sekoiteinsuliini
Protaphane® – pitkävaikutteinen perusinsuliini
Actrapid® – lyhytvaikutteinen ateriainsuliini

NovoPen Echo® -kynä on suunniteltu erityisesti lasten käyttöä ajatellen. Se sopii myös insuliiniherkkien aikuisten tarpeisiin, koska annos voidaan valita 0,5 yksikön välein. 

Muistitoiminto
NovoPen Echo® -kynässä on muistitoiminto, joka ilmoittaa viimeksi pistetyn yksikkömäärän sekä pistoksesta kuluneen ajan.

Annostelu
NovoPen Echo® -kynässä annostelu 0,5 yksiköstä 30 yksikköön saakka. Haluttu yksikkömäärä valitaan annospainiketta kiertämällä ja annosteltaessa painetaan annospainike pohjaan. Kun annospainike on painettu pohjaan asti, kuuluu napsahdus. Annosta voidaan pienentää tai suurentaa kiertämällä annospainiketta eteen- tai taaksepäin. Kynästä ei voi valita suurempaa insuliiniannosta kuin mitä Penfill®-sylinteriampullissa on jäljellä. Kun Penfill®-sylinteriampulli on tyhjä, se vaihdetaan uuteen.

Materiaali
NovoPen Echo® -kynän runko on metallinen kynän kestävyyden varmistamiseksi.

Värit
NovoPen Echo® -kynissä on kaksi värivaihtoehtoa: punainen ja sininen. Eri väriset kynät auttavat eri insuliinien tunnistamisessa. Tämän lisäksi kynään on saatavana erilaisia tarrakuoria. Tarrakuoria voi tilata osoitteesta novo(at)grano.fi

NordiPen®

NordiPen®-kynällä pistetään Novo Nordiskin valmistamaa kasvuhormonia.

Nestemäinen kasvuhormoni Norditropin® SimpleXx® on käyttövalmiina säiliössä. Säiliö asetetaan NordiPen®-kynään ja kasvuhormoni on valmis pistettäväksi.

Säilytys
Käyttöönoton jälkeen Norditropin® SimpleXx® 5 mg/1,5 ml, 10 mg/1,5 ml ja 15 mg/1,5 ml säilyvät 3 viikkoa huoneenlämmössä (korkeintaan 25°C) tai vaihtoehtoisesti 4 viikkoa jääkaapissa (2°C - 8°C). Ennen käyttöönottoa valmisteet säilytetään jääkaapissa (2°C - 8°C).

 

Neulat

Novo Nordiskin annosteluvälineissä suositellaan käyttämään NovoFine®-neuloja. Kun valitset NovoFine®-neulan, annosteluväline toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

NovoFine®-neulojen kierteet ja säiliön kumikalvon läpäisevä kantaosa ovat yhteensopivia Novo Nordiskin annosteluvälineiden kanssa. Yhteensopivuus on tärkeää, jotta annosteluväline sekä neula toimivat luotettavasti yhdessä.

NovoFine®-neulat:
NovoFine® 6 mm, 31 G
NovoFine® 8 mm, 30 G
NovoFine® 6 mm, 32 G (erityisen ohut neula)

NovoFine®-neuloja käytetään kertakäyttöisesti. Neula poistetaan annosteluvälineestä jokaisen pistoksen jälkeen, jotta säiliöön ei kertyisi ilmaa. Annosteluväline säilytetään pistosten välillä aina ilman NovoFine®-neulaa.