Pistosvälineet

Novo Nordisk on edelläkävijä annosteluvälineiden kuten insuliinikynien ja niissä käytettävien neulojen kehittämisessä. 

Pistoshoidon onnistumisen kannalta on tärkeää varmistaa, että insuliinikynä tai muuta lääkettä sisältävä kynä ja kynässä käytettävä neula sopivat yhteen ja että potilas osaa käyttää näitä. 

Jos käytät väärää insuliinivahvuutta tai -valmistetta, voit saada liikaa tai liian vähän insuliinia. Liian suuri insuliiniannos voi johtaa hypoglykemiaan eli matalaan verensokeriin. Voit pyytää hoitavalta lääkäriltäsi lisätietoja.

Alta löydät ohjeita Novo Nordiskin pistosvälineiden käyttöön. Jos sinulla herää kysymyksiä sinulle määrätyn lääkkeen käyttöön liittyen, voit olla yhteydessä novoInfoon tai kysyä ohjeita diabeteshoitajaltasi. 

 

Annosteluvälineiden käyttöohjeita 

 

FlexPen®

FlexPen® on esitäytetty insuliinikynä, jolla voidaan annostella Novo Nordiskin insuliinivalmisteita. FlexPen®-kynässä sylinteriampulli (3 ml) on valmiiksi täytettynä ja paikalleen kiinnitettynä. Kynä on käyttövalmis sen jälkeen, kun siihen on kiinnitetty neula.

Materiaali
FlexPen®-kynä on valmistettu muovista.

Annostelu
Insuliiniannoksen voi valita yhden yksikön välein (1-60 yksikköä). Oikean annosvalinnan voi tarkistaa annoksen näyttöikkunasta. Valittua annosta voidaan suurentaa tai pienentää tilanteen mukaisesti. FlexPen® on uudelleen käyttövalmis pistoksen jälkeen, sillä annosasteikko palaa takaisin nollaan pistämisen aikana. Annokseksi ei ole mahdollista valita suurempaa määrää insuliinia kuin mitä kynässä on jäljellä. Tyhjentynyt FlexPen®-kynä hävitetään energiajätteen mukana ja käyttöön otetaan uusi. 

 

FlexTouch®

FlexTouch® on esitäytetty insuliinikynä, jolla voidaan annostella Novo Nordiskin insuliinivalmisteita. FlexTouch®-kynässä sylinteriampulli (3 ml) on valmiiksi täytettynä ja kynässä paikalleen kiinnitettynä. Kynä on käyttövalmis sen jälkeen, kun siihen on kiinnitetty neula.

Materiaali
FlexTouch®-kynä on valmistettu muovista.

Annostelu
Tarkista aina insuliinin etiketti, kun saat valmisteen apteekista ja ennen jokaista pistosta, jotta insuliinien eri vahvuudet tai muut mahdollisesti käyttämäsi insuliinivalmisteet eivät menisi vahingossa keskenään sekaisin.

Oikean annosvalinnan voi tarkistaa annoksen näyttöikkunasta. Valittua annosta voidaan suurentaa tai pienentää tarpeen mukaan. FlexTouch® on uudelleen käyttövalmis pistoksen jälkeen, sillä annosasteikko palaa takaisin nollaan pistämisen aikana. Annokseksi ei ole mahdollista valita suurempaa määrää insuliinia kuin mitä kynässä on jäljellä. Tyhjentynyt FlexTouch®-kynä hävitetään energiajätteen mukana ja käyttöön otetaan uusi.

NovoPen® 5

NovoPen® 5 on muistitoiminnollinen kestokäyttökynä, jolla voidaan annostella Penfill® 3ml -sylinteriampulleissa olevia Novo Nordiskin insuliinivalmisteita. Tutustu NovoPen® 5 -kynän käyttöön opasvideon avulla. Videot on julkaistu suomeksiruotsiksi ja englanniksi.

Muistitoiminto
NovoPen® 5 -kynän muistitoiminnon avulla käyttäjä näkee, milloin insuliini on edellisen kerran pistetty. Kynä ilmoittaa, montako yksikköä viimeisimmässä annoksessa oli ja kuinka kauan pistämisestä on kulunut aikaa.

Annostelu
NovoPen® 5 -kynässä annoksen voi valita väliltä 1-60 yksikköä. Annos valitaan annospainiketta kiertämällä. Annosta voi pienentää tai suurentaa yhden yksikön välein kiertämällä annospainiketta myötä- tai vastapäivään. Kun annospainike painetaan pohjaan, kuuluu napsahdus merkkinä siitä, että painike on pohjassa.

Kynästä ei voi valita suurempaa insuliiniannosta kuin mitä Penfill®-sylinteriampullissa on jäljellä. Kun Penfill®-sylinteriampulli on tyhjä, ampulli vaihdetaan uuteen. 

Materiaali
NovoPen® 5 -kynän runko on metallinen kynän kestävyyden varmistamiseksi.

Värit
NovoPen® 5 -kynissä on kaksi värivaihtoehtoa: harmaa ja sininen. Eriväriset kynät auttavat eri insuliinien tunnistamisessa. Tämän lisäksi kynään on saatavana erilaisia tarrakuoria. Tarrakuoria voi tilata osoitteesta novo@grano.fi

NovoPen Echo®

NovoPen Echo® on muistitoiminnollinen kestokäyttökynä, jolla voidaan annostella Penfill® 3 ml -sylinteriampulleissa olevia Novo Nordiskin insuliinivalmisteita. Tutustu NovoPen Echo® -kynän käyttöön opasvideon avulla. Videot on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi.

NovoPen Echo® -kynä on suunniteltu erityisesti lasten käyttöä ajatellen. Se sopii myös insuliiniherkkien aikuisten tarpeisiin, koska annos voidaan valita 0,5 yksikön välein. 

Muistitoiminto
NovoPen Echo® -kynässä on muistitoiminto, joka ilmoittaa viimeksi pistetyn yksikkömäärän sekä pistoksesta kuluneen ajan.

Annostelu
NovoPen Echo® -kynässä annos voidaan valita 0,5 yksiköstä 30 yksikköön saakka. Haluttu yksikkömäärä valitaan annospainiketta kiertämällä ja annosteltaessa painetaan annospainike pohjaan. Kun annospainike on painettu pohjaan asti, kuuluu napsahdus. Annosta voidaan pienentää tai suurentaa kiertämällä annospainiketta eteen- tai taaksepäin. Kynästä ei voi valita suurempaa insuliiniannosta kuin mitä Penfill®-sylinteriampullissa on jäljellä. Kun Penfill®-sylinteriampulli on tyhjä, se vaihdetaan uuteen.

Materiaali
NovoPen Echo® -kynän runko on metallinen kynän kestävyyden varmistamiseksi.

Värit
NovoPen Echo® -kynissä on kaksi värivaihtoehtoa: punainen ja sininen. Eri väriset kynät auttavat eri insuliinien tunnistamisessa. Tämän lisäksi kynään on saatavana erilaisia tarrakuoria. Tarrakuoria voi tilata osoitteesta novo@grano.fi

Neulat

Novo Nordiskin annosteluvälineissä suositellaan käyttämään NovoFine®-neuloja. Kun valitset NovoFine®-neulan, annosteluväline toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

NovoFine®-neulojen kierteet ja säiliön kumikalvon läpäisevä kantaosa ovat yhteensopivia Novo Nordiskin annosteluvälineiden kanssa. Yhteensopivuus on tärkeää, jotta annosteluväline sekä neula toimivat luotettavasti yhdessä.

NovoFine®-neulat:
NovoFine® 6 mm, 31 G
NovoFine® 8 mm, 30 G
NovoFine® 6 mm, 32 G (erityisen ohut neula)

NovoFine®-neuloja käytetään kertakäyttöisesti. Neula poistetaan annosteluvälineestä jokaisen pistoksen jälkeen, jotta säiliöön ei kertyisi ilmaa. Annosteluväline säilytetään pistosten välillä aina ilman NovoFine®-neulaa.