Vagifem_ja elämä luistaa


 

Vagifem®-emätinpuikko

 

 

 

Vagifem® on helppokäyttöinen itsehoitotuote vaihdevuosioireisiin

Emättimen kuivuutta, arkuutta tai ärsytystä? Vagifem®-emätinpuikko helpottaa vaihdevuosien paikallisoireita. 

 

Mikä Vagifem® on?

Vagifem®-emätinpuikko on 17ß-estradiolia sisältävä tablettimuotoinen valmiste, joka on tarkoitettu lievittämään vaihdevuosista johtuvia paikallisoireita. Valmisteen sisältämä estrogeeni vahvistaa emättimen limakalvoja ja palauttaa niiden toimintakykyä, kuten kyvyn kostua. Siten se poistaa monia paikallisoireita, kuten emättimen kuivuutta ja ärsytystä. Vagifem®-emätinpuikkoja on saatavilla apteekista ilman reseptiä. Pakkaus sisältää 18 emätinpuikkoa ja se riittää 9 viikon ylläpitohoitoon.

 

 

Vagifem® -valmisteen käyttö

Vagifem®-emätinpuikko on pienikokoinen tabletti ja sen käyttö on helppoa. Asettimen avulla tabletti viedään syvälle emättimeen ja mäntää painamalla tabletti vapautuu asettimesta. Emättimessä tabletti kostuu ja tabletin pinnalle muodostuu geelimäinen kerros, jonka avulla tabletti kiinnittyy emättimen seinämään. 

tabletin liukeneminen

Koostumuksensa ansiosta Vagifem®-emätinpuikko on siisti ja tahraamaton1, ja vaikuttaa siellä missä pitääkin. Vagifem®-valmisteen asetin on tarpeellinen, sillä jos tablettia yritetään viedä emättimeen käsin, se voi kostuessaan jäädä kiinni sormiin.

Mikäli asettimen vienti emättimeen tuntuu hoidon alussa kivuliaalta, asetinta voidaan kostuttaa vedellä tai voidella joko liukastusvoiteella tai perusvoiteella. Asetin on kertakäyttöinen ja käytön jälkeen se heitetään pois.

Dugal R, et al. Comparison of usefulness of estradiol vaginal tablets and estriol vagitories for treatment of vaginal atrophy. Acta Obstet Gynecol Scand. 2000;79:293-297.

TIESITKÖ:
Asetin on luontoystävällinen. Voit hävittää sen energiajätteessä tai normaalin kotitalousjätteen mukana. 

Vagifem®-hoito ja yhdyntä

On suositeltavaa asettaa Vagifem®-tabletti paikalleen vasta yhdynnän jälkeen, jotta tabletti ei irtoaisi.

 

Vagifem®-valmisteen annostus

Aloitusannos: 1 emätinpuikko päivittäin kahden viikon ajan.
Ylläpitoannos: 1 emätinpuikko kaksi kertaa viikossa.

annosohje

 

Käänny lääkärin puoleen, mikäli olosi ei parane 2-4 viikon jälkeen tai se huononee, tai saat uusia oireita.
Vagifem®-valmisteen hoito voidaan aloittaa minä päivänä tahansa ja valmisteen voi annostella mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Emättimen kuivuuden oireet alkavat tavallisesti helpottaa jo ensimmäisen hoitoviikon aikana. Vagifem®-valmistetta voi käyttää joko pelkästään tai systeemisesti vaikuttavan hormonihoidon (esim. tabletit, laastarit, geelit) lisänä.

Kun olet aloittanut Vagifem®-hoidon, käy säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa) lääkärintarkastuksissa. Keskustele tällöin lääkärisi kanssa hoidon pituudesta.

Tutustu pakkausselosteeseen ja käyttöohjeeseen ennen käyttöä.

 

Haittavaikutukset

Koska Vagifem® sisältää vain pienen määrän estrogeenia, esiintyy haittavaikutuksia vähän. Useimmiten raportoituja ovat päänsärky, vatsakipu, ja epämiellyttävät tuntemukset tai vuoto emättimestä. Valmisteessa ei myöskään ole voidepohjaa, joka voisi aiheuttaa allergisia reaktioita. Keskustele lääkärin kanssa ennen hoidon aloittamista, jos sinulla on ollut tai epäillään olevan emättimen tai kohdunsuun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus.

Tutustu pakkausselosteeseen ja käyttöohjeeseen ennen käyttöä. Lisätietoa apteekista.

Lue lisää Vagifem®-potilasohjeesta (PDF)