Vaihdevuodet eli menopaussi


Vaihdevuodet ovat uusi vaihe naisen elämässä

Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa naisen elämää ja uuden ajanjakson alku. Vaihdevuosien lähestyminen tai alkaminen saattaa silti aiheuttaa huolta, epätietoisuutta tai ahdistusta. Huoli pois – menopaussi ei ole sairaus eikä asian pitäisi olla tabu! Vaihdevuodet voivat olla yhtä täysipainoinen, terve ja aktiivinen ajanjakso kuin edeltäneetkin elämänvaiheet. Positiivinen suhtautuminen auttaa – tämä voi olla elämäsi parasta aikaa.

VINKKI!
Pidä huolta kunnostasi, kysele lääkäriltäsi ja apteekista lisää sekä puhu aiheesta ystäviesi kanssa. Et ole yksin ja oireisiin saa apua.

Mitä vaihdevuodet tarkoittavat?

Vaihdevuodet eli menopaussi tarkoittaa aikaa, jolloin munasarjojen estrogeenin tuotanto vähitellen hiipuu ja loppuu lopulta kokonaan. Menopaussi tarkoittaa viimeisten luonnollisten kuukautisten ajankohtaa. Tämä voi tapahtua yksilöstä riippuen 45–55 ikävuoden välillä, Suomessa keskimäärin 51-vuotiaana. Toki aikaisempikaan menopaussi ei ole poikkeuksellinen, ja esimerkiksi jotkut vakavien sairauksien hoidot kuten kemoterapia voivat varhaistaa vaihdevuosia. Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia keskimäärin kahdella vuodella.

 

Käytetty lähde:

Vaihdevuodet, Duodecim terveyskirjasto 24.10.2019. www.terveyskirjasto.fi

 

FI20VG00022 03/2020 (Päivitetty 6.4.2020)