Vaihdevuodet


Uusi vaihe naisen elämässä

Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa naisen elämää. Vaihdevuosien lähestyminen tai alkaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa huolta, epätietoisuutta tai ahdistusta. Huoli pois – vaihdevuodet eivät ole sairaus eikä niiden pitäisi olla tabu!

Vaihdevuodet voivat olla yhtä täysipainoinen, terve ja aktiivinen ajanjakso kuin edeltäneetkin elämänvaiheet. Positiivinen suhtautuminen auttaa – tämä voi olla elämäsi parasta aikaa.

VINKKI!
Pidä huolta kunnostasi, kysele lääkäriltäsi ja apteekista lisää sekä puhu aiheesta ystäviesi kanssa. Et ole yksin ja oireisiin saa apua.

Mitä vaihdevuosilla tarkoitetaan

Vaihdevuosilla eli menopaussilla tarkoitetaan aikaa, jolloin munasarjojen estrogeenin tuotanto vähitellen hiipuu ja loppuu lopulta kokonaan. Tämä voi tapahtua yksilöstä riippuen 45–55 vuoden välillä, Suomessa keskimäärin 51 vuotiaana. Toki aikaisempikaan menopaussi ei ole poikkeuksellinen, ja esimerkiksi jotkut vakavien sairauksien hoidot kuten kemoterapia voivat varhaistaa vaihdevuosia. Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia keskimäärin kahdella vuodella.  

TIESITKÖ:
Vaihdevuosien alkamisajankohta on usein perinnöllinen ja kulkee suvun naisten kanssa samassa aikataulussa. Kysele rohkeasti läheisiltäsi!

Mistä tiedän että vaihdevuodet alkoivat

Vaihdevuosia edeltää premenopaussi, jolloin kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi ja vuodon määrä vaihtelee. Kierto saattaa lyhentyä mutta pidentyminenkin on mahdollista. Usein näitä muutoksia tapahtuu noin 40 ikävuoden jälkeen, kun keltarauhashormonin tuotanto vähenee. Vaihdevuosioireita saattaa alkaa esiintyä premenopaussin aikana.

Menopaussi tarkoittaa viimeisten luonnollisten kuukautisten ajankohtaa ja
postmenopaussin katsotaan alkaneen, kun kuukautiset ovat olleet yhtäjaksoisesti poissa vuoden. Usein luuston haurastuminen ja verisuonten kalkkeutuminen alkavat postmenopaussissa.

TIESITKÖ:
Erityistä tutkimusta vaihdevuosien toteamiseen ei tarvita, mutta lääkärisi ja apteekkihenkilökunta auttavat mahdollisten oireiden helpottamisessa. 

Kuinka kauan vaihdevuodet kestävät

Vaihdevuosien alkaminen, oireet ja oireiden kesto ovat kaikki hyvin yksilöllisiä ja vaikeasti ennustettavia. Toisilla ei tule erityisiä oireita lainkaan. Toisilla oireet, kuten hikoilu, menevät ohi muutamassa kuukaudessa, toisilla ne kestävät yli 70-vuotiaaksi. Oireet voivat myös palata hormonikorvaushoidon päätyttyä.

TIESITKÖ:
Tavallisesti vaihdevuosioireet ovat ohi 2–5 vuodessa. 

Millaisia oireita vaihdevuodet aiheuttavat

Vaihdevuosioireet ovat moninaisia ja todella yksilöllisiä. Toiset eivät tunne mitään erityisiä oireita, toisilla niitä on useita ja ne vaikuttavat elämänlaatuun. Lue lisää vaihdevuosioireista

Miten vaihdevuosioireita hoidetaan

Vaihdevuosioireisiin löytyy apua sekä hormonihoidosta että ilman reseptiä saatavasta emättimen limakalvon kuivuuteen tarkoitetusta paikallishoidosta.

 


Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko, tabletti 18 emätinpuikkoa

Vaihdevuosien aikana estrogeenin määrä vähenee. Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko on hoito estrogeenin puutteesta johtuviin emättimen paikallisoireisiin. Vaikuttava aine on estradioli. Ei sovi naisille, joilla on tai on ollut emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus. Keskustele lääkärin kanssa ennen käyttöä, tai jos oireesi eivät lievity 2-4 viikossa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Markkinoija Novo Nordisk Farma Oy.

Vagifem® on Novo Nordisk Health Care AG:n omistama tavaramerkki.