Emätintulehdus

vaihdevuodet - emätintulehdus

 

Limakalvojen muutokset vaihdevuosien aikana tekevät emättimestä tulehdusalttiin. Vaihdevuosien jälkeinen, estrogeenivajauksesta johtuva, atrofinen vaginiitti on yksi tavallisimmista emätintulehduksista.

 

Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä päällystää suhteellisen paksu limakalvo, joka suojaa tulehduksilta ja mekaaniselta kulutukselta. Vaihdevuosien aikana limakalvosta tulee ohuempi ja sen verenkierto vähenee estrogeenin puutteen yhteydessä. Samalla emättimen happamuus (pH) muuttuu ja emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee. Tämän seurauksena emättimestä tulee herkkä bakteeritasapainon muutoksille ja tulehdukselle.
 

Emätintulehduksen oireet

Emätintulehdus on tyypillinen vaihdevuosien oire. Vaihdevuosien jälkeinen, estrogeenivajauksesta johtuva ns. atrofinen vaginiitti on yksi tavallisimmista emätintulehduksista. Emätintulehduksen tavallisia oireita ovat lisääntynyt valkovuoto ilman alavatsakipua, kutina ja kirvely ulkosynnyttimissä sekä valkovuoto, joka haiskahtaa kalamaiselta. Myös virtsakirvelyä voi esiintyä virtsaputken suulla.

 

Vaihdevuosiin liittyvän emätintulehduksen hoito

Vaihdevuosien emätintulehduksen hoidossa tarvitaan estrogeenihoitoa paikallisen tulehdushoidon lisäksi. Hoito toteutetaan yleensä emätinpuikkoina tai -voiteina.
 

Tunnista kuivat limakalvot

Emättimen kuivat limakalvot lisäävät emätintulehdusten ja virtsatietulehdusten mahdollisuutta. Kuivat limakalvot ja tulehdusalttiuden lisääntyminen on kuitenkin helppo tunnistaa seuraavista oireista:

 

●      Emättimen limakalvon oheneminen ja kuivuminen, joka aiheuttaa kirvelyä ja arkuutta.

●      Yhdyntäkivut. Kipua ja limakalvovaurioita esiintyy erityisesti yhdynnässä.  

●      Mahdollinen heikentynyt virtsanpidätyskyky.

●      Valkovuoto, joka on runsasta ja kellertävää.

 

 

Käytetty lähde:

Emätintulehdus, Duodecim terveyskirjasto 16.1.2020. www.terveyskirjasto.fi

Emättimen limakalvojen kuivuminen, Duodecim terveyskirjasto 16.1.2020. www.terveyskirjasto.fi

 

FI20VG00007 0220