Emättimen kuivuus ja kirvely

Kolme naista taluttaa pyörää ulkona

  

Emättimen kuivuus

Emättimen kuivuus voi olla monille kiusallinen vaiva. Siitä kärsii lähes puolet menopaussin ohittaneista naisista.1 Emättimen kuivuuden taustalla ovat hormonaaliset muutokset naisen elimistössä vaihdevuosien aikana.

Estrogeeni vahvistaa emättimen limakalvoja ja ylläpitää niiden toimintakykyä, kuten kykyä kostua. Vaihdevuosien myötä estrogeenin määrä elimistössä vähenee, jolloin emättimen limakalvo ohenee, eikä pysty ylläpitämään normaalia kosteutta.

Emättimen kuivuuden oireet voivat olla moninaisia – yliaktiivinen rakko tai hankaus pyöräillessä ovat vain esimerkkejä kuivasta emättimestä. Yhdyntä voi tuntua epämiellyttävältä tai jopa kivuliaalta, koska kostuminen yhdynnän aikana vaikeutuu. Myös emätintulehdukset ovat mahdollisia emättimen bakteerikannan muuttuessa.

Emättimen kuivuuden aiheuttamia oireita voi lievittää hyvällä hygienialla, käyttämällä hengittäviä alusvaatteita, välttämällä pikkuhousunsuojien käyttöä sekä käyttämällä liukuvoiteita seksin aikana.

Estrogeenia sisältävät lääkevalmisteet vähentävät kuivuutta, kutinaa ja kirvelyä vahvistamalla limakalvoja. Lääkkeettömät paikallisvalmisteet kosteuttavat ja voitelevat limakalvoja, ja siten helpottavat paikallisoireita. 

TIESITKÖ:
Emättimen kuivuus saattaa vaikeuttaa seksielämää, vaikkei varsinaisesta haluttomuudesta olisikaan kyse. 

Emättimen kirvely

Yksi yleisimmistä vaihdevuosioireista on myös emättimen kirvely. Kuten emättimen kuivuus, emättimen kirvely voi johtua kuivista limakalvoista. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla emättimen limakalvojen kuivuminen johtuu estrogeenituotannon vähenemisestä. Kun estrogeenipitoisuus laskee, limakalvo ohenee ja kuivuu. Paikallisoireet lisääntyvät yleensä vasta menopaussin jälkeen, mutta osa naisista voi kärsiä niistä jo menopaussin aikana. Emättimen kirvelyä kuten muitakaan paikallisoireita ei kannata pelästyä – noin puolet 50 vuotta täyttäneistä naisista saattaa kokea paikallisoireita.[1]

Kirvely virtsatessa voi johtua myös virtsatietulehduksesta tai emätintulehduksesta, siksi on tärkeää keskustella lääkärin kanssa, jos oireet pitkittyvät tai voimistuvat. Vaihdevuosien aikana emättimen bakteerikasvusto muuttuu, jolloin se ei enää suojaa emätintä yhtä hyvin tulehdukselta. Myös toistuvat emätintulehdukset ovat mahdollisia, sillä emättimen bakteerikasvusto muuttuu eikä se enää suojaa yhtä hyvin tulehduksilta. Estrogeenin väheneminen voi altistaa myös toistuville virtsatietulehduksille, joka aiheuttaa emättimen kirvelyä.

 

[1] Nappi RE, Kokot-Kierepa M. Vaginal health: Insights, Views and Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric. 2012;15:36-44

Käytetty lähde: Emättimen limakalvojen kuivuminen. Duodecim terveyskirjasto 25.9.2019. www.terveyskirjasto.fi


FI20VG00022 03/2020 (Päivitetty 6.4.2020)