Estrogeenin puute 


Menopaussin aiheuttaa estrogeenin määrän väheneminen, joka tapahtuu kaikilla naisilla vaihdevuosien alkaessa. Noin 42-vuotiailla naisilla munasarjojen toiminta alkaa muuttua epäsäännölliseksi ja kuukautiskierron pituus vaihtelee. Estrogeenitasot heittelevät, mikä aiheuttaa naiselle monenlaisia oireita. Kuukautiset jäävät pois, kun estrogeenitaso on pysyvästi matalalla. Estrogeenitason alentuessa alkavat yleensä myös muut oireet kuten hikoilu ja kuumat aallot, mutta joillekin kuumotusta voi tulla jo aikaisemmin. Estrogeenitason vaihtelut vaihdevuosi-iässä saattavat vaikuttaa lisäksi naisen mielialoihin ja vähentää seksuaalista halukkuutta. Estrogeenitasot tasoittuvat lopullisesti matalammalle tasolle vaihdevuosien jälkeen.

Estrogeenin puute aiheuttaa myös paikallisoireita

Estrogeenin puutteesta johtuvat paikallisoireet ovat hyvin yleisiä eikä niitä tarvitse hävetä - lähes puolet menopaussin ohittaneista naisista kärsii jollain tavoin emättimen kuivuudesta1. Estrogeeni ylläpitää emättimen limakalvon uudistumista ja kosteutta. Kun estrogeenipitoisuus laskee, limakalvo ohentuu ja kuivuu ja aiheuttaa siksi epämiellyttäviä oireita.

Emättimen kuivuus (atrofinen vaginiitti)

Käytetyt lähteet:

Emättimen limakalvojen kuivuminen, Duodecim terveyskirjasto 25.9.2019. www.terveyskirjasto.fi

Esivaihdevuodet (premenopaussi), Duodecim terveyskirjasto 1.11.2019. www.terveyskirjasto.fi

(1) Nappi RE , Kokot-KierepaM. Vaginal health: Insights, Views & Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric 2012, 15:36-44.

 


FI20VG00022 03/2020 (Päivitetty 6.4.2020)