Estrogeenin puute vaihdevuosien oireena

Menopaussin aiheuttaa estrogeenin määrän väheneminen. Estrogeenin puutteesta johtuvat paikallisoireet ovat hyvin yleisiä eikä niitä tarvitse hävetä - lähes puolet1 menopaussin ohittaneista naisista kärsii jollain tavoin emättimen kuivuudesta.

Estrogeenia sisältävät emättimen paikallishoitovalmisteet vahvistavat limakalvoja, jolloin niiden kimmoisuus ja kyky suojata bakteeritulehduksilta palautuu.

 

Mistä tiedän, että vaihdevuodet ovat alkaneet?

TIESITKÖ:
Vaihdevuosien alkamisajankohtaan vaikuttaa perimä. Tyypillisesti naisen vaihdevuodet alkavat samoihin aikoihin kuin oman äidin vaihdevuodet ovat aikanaan alkaneet. Kysele rohkeasti läheisiltäsi!

Vaihdevuosien alkaminen on jokaiselle yksilöllistä. Vaihdevuosia edeltää premenopaussi, jolloin kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi ja vuodon määrä vaihtelee. Kierto saattaa lyhentyä, mutta pidentyminenkin on mahdollista. Usein näitä muutoksia tapahtuu noin 40 ikävuoden jälkeen, kun keltarauhashormonin tuotanto vähenee. Vaihdevuosioireita saattaa alkaa esiintyä premenopaussin aikana.

Postmenopaussin katsotaan alkaneen, kun kuukautiset ovat olleet yhtäjaksoisesti poissa vuoden. Usein luuston haurastuminen ja verisuonten kalkkeutuminen alkavat postmenopaussissa.

TIESITKÖ:
Erityistä tutkimusta vaihdevuosien toteamiseen ei tarvita, mutta lääkärisi ja apteekkihenkilökunta voivat auttaa sinua mahdollisten oireiden helpottamisessa.

1.    Nappi RE, Kokot-Kierepa M. Vaginal health: Insights, Views & Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric 2012, 15:36-44.