Vaihdevuosioireiden hoito

Vaihdevuosioireiden hoito hormonihoidoilla

Systeeminen eli koko kehoon vaikuttava hormonihoito lievittää vaihdevuosioireita korvaamalla elimistön omaa estrogeenia. Vaihdevuosioireiden hoito voidaan toteuttaa esimerkiksi tabletteina suun kautta, laastareina tai geelinä. Suun tai ihon kautta annettu systeemihoito lievittää vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Hormonihoidon tarpeesta ja sen vaihtoehdoista tulee aina keskustella huolellisesti oman hoitavan lääkärin kanssa. Hoidon tarpeen uudelleenarviointi on myös syytä tehdä ainakin kerran vuodessa.

Systeemisessä hormonihoidossa tulee huomioida vähittäinen rintasyöpäriskin kohoaminen yli 4-5 vuoden hormonihoidon käytön jälkeen sekä syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riskin lisääntyminen etenkin ensimmäisen hoitovuoden aikana. Hoidon alussa voi esiintyä myös mahdollisia ohimeneviä haittavaikutuksia, kuten rintojen arkuutta, päänsärkyä, turvotusta ja vuotohäiriöitä.

TIESITKÖ:
Moni systeemisen hormonihoidon käyttäjä voi tarvita lisäksi emättimen limakalvon kuivuuteen tarkoitettua paikallishoitoa. 

Emättimen limakalvojen paikallishoito auttaa moneen paikallisoireeseen

Estrogeenia sisältävää emättimen paikallishoitoa voidaan käyttää joko ainoana hoitona tai systeemisen hormonihoidon lisänä. Paikallishoitovalmisteet helpottavat emättimen kuivuutta, arkuutta ja ärsytystä.

Paikallista hormonihoitoa suositellaan käytettäväksi säännöllisesti, sillä sen vaikutus perustuu limakalvon vahvistumiseen säännöllisen hormoniannoksen myötä. Koska paikallishoitovalmisteet sisältävät hyvin pienen määrän estrogeenia, haittavaikutuksia esiintyy vähän. Useimmin raportoidut haittavaikutukset ovat vuoto emättimestä ja epämiellyttävät tuntemukset emättimessä. Estrogeeniin yleisesti liittyviä haittavaikutuksia, kuten rintojen kipua ja raajojen turvotusta voi esiintyä hoidon alussa, koska aloitusannos on suurempi kuin ylläpitoannos.

 

Käytetty lähde

Vaihdevuodet, Duodecim terveyskirjasto 6.10.2017. www.terveyskirjasto.fi.