Mieliala

Mielialaoireet ovat yleisiä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Joidenkin tutkimusraporttien mukaan masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta esiintyy jopa puolella naisista.

Alakuloisuus, mielialan vaihtelut, ärtyneisyys, hermostuneisuus, muistamattomuus, itsetunnon puute, aloitekyvyttömyys ja ahdistuneisuus ovat yleisiä tuntemuksia vaihdevuosien aikana. Ne voivat esiintyä joko yhdessä tai erikseen.

Joidenkin tutkimusraporttien mukaan masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta esiintyy jopa puolella naisista. On tyypillistä, että nämä oireet heikentävät kognitiivista suorituskykyä. Ahdistus- ja masennusoireista kärsivillä naisilla on myös tavallista enemmän sydämen tykyttelyä ja kuumotuksia.

 

Kuumilla aalloilla ja unettomuudella vaikutusta myös mielialaan

Toisinaan mielialaan vaikuttavat erityisesti vaihdevuosien muut oireet. Esimerkiksi masennus ja unettomuus ovat oireita, joiden välillä on osoitettu olevan yhteyttä. Moni kokee oireiden johdosta muistin huononemista ja hajamielisyyttä. Tutkimusten mukaan tilanne kuitenkin palautuu, kun pahimmat vaihdevuosien oireilut ovat ohi.

Lisäksi vaihdevuosien yhteydessä 70–80 prosenttia naisista kokee hikoilua ja kuumia aaltoja. Onneksi vain joka viidennellä naisella ne häiritsevät pahasti elämää. Kuumat aallot ja yöhikoilu vaikuttavat unen laatuun ja tekevät öistä katkonaisia. Tämä puolestaan vaikuttaa päiväaikaiseen jaksamiseen ja elämänlaatuun. Kun unettomuus ja väsymys pitkittyvät, ei ole yllättävää, että päivisin esiintyy ärtyisyyttä, alakuloa ja pinnan lyhentymistä.
 

Hormonihoidoista voi löytyä apu mielialamuutoksiin

Psyykkisten vaihdevuosioireiden yhteys estrogeenin puutteeseen on yhä epäselvä. Kaikille naisille ei tule mielialamuutoksia, vaikka vaihdevuosien jälkeen estrogeenitasot ovat matalat kaikilla. Toiset kokevat jopa voivansa paremmin vaihdevuosien aikana.

Mielialaongelmiin, väsymyksen tunteeseen ja alakuloisuuteen voi löytyä apu estrogeenihoidosta. Todennäköisimmin hormonihoito auttaa niitä naisia, joilla on myös unihäiriöitä ja muita elämää haittaavia vaihdevuosioireita. Estrogeenihoitoon liittyvissä tutkimuksissa on huomattu myös hoidon myönteinen vaikutus yleiseen elämänlaatuun.
 

Terveet elämäntavat auttavat jaksamaan

Myös elintavoilla voi vaikuttaa vaihdevuosioireisiin, niiden häiritsevyyteen sekä yleiseen terveyteen. Vaihdevuosien aikana riittävä liikunta, painonhallinta sekä terveellinen ruokavalio ovat hyvän elämän kulmakiviä.

 

Käytetty lähde:

Vaihdevuodet, mielialaoireet ja haluttomuus, Duodecim terveyskirjasto 16.1.2020. www.terveyskirjasto.fi


FI20VG00007 0220