Vaihdevuosioireet

Vaihdevuosioireet voivat olla hyvin monenlaisia. Vaihdevuosiin voi liittyä laaja kirjo erilaista oireilua, joka saattaa vaikuttaa arkeen ja yleiseen elämänlaatuun. Onneksi apua on tarjolla.

Yleisimmät vaihdevuosioireet ovat kuumat aallot ja hikoilu. Kuumoitus ja punoitus voivat kestää muutamista sekunneista kymmeneen minuuttiin, ja aaltoja voi tulla pari kertaa viikossa tai monta kertaa päivässä. Kuumiin aaltoihin voi liittyä sydämen tykytystä.

Unettomuus ja unihäiriöt koskettavat jopa 80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista. Usein ne ovat jopa ainoita koettuja oire. Yölliseen heräilyyn saattaa liittyä hikoilua. 

Emättimen kuivuus, kutina, arkuus ja kirvely ovat tavallisia oireita, samoin yhdyntäkivut, tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa sekä virtsan pidätyskyvyn heikkeneminen.

Tyypillisimmät vaihdevuosioireet ovat: 

●      Kuumat aallot, (yö)hikoilu
●      Unettomuus, unen häiriöt, päiväaikainen väsymys
●      Sydämen rytmihäiriöt
●      Lihas- ja nivelsäryt
●      Ärtyneisyys, masentuneisuus
●      Yhdyntäkivut, seksuaalinen haluttomuus
●      Emättimen kuivuus, kutina, kirvely, arkuus
●      Tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa tai virtsan pidätyskyvyn heikkeneminen
●      Virtsatietulehdukset
●      Emätintulehdukset

 

TIESITKÖ:
Vaihdevuosioireet ovat moninaisia ja oireet ovat yksilöllisiä. Puhu avoimesti lääkärisi kanssa kaikista tuntemuksistasi.

Kysy rohkeasti myös apteekista apua oireiden lievittämiseen. Estrogeenia sisältävät, ilman reseptiä apteekista saatavilla olevat emättimen paikallishoitovalmisteet, vahvistavat limakalvoja, jolloin niiden kimmoisuus ja kyky suojata bakteeritulehduksilta palautuu. Lue lisää paikallisoireiden hoitamisesta.

Käytetty lähde:
vaihdevuodet, Duodecim terveyskirjasto 6.10.2017. www.terveyskirjasto.fi
Vaihdevuodet ja unihäiriöt, Duodecim terveyskirjasto 12.10.2017. www.terveyskirjasto.fi

 


Tuotteen vähimmäistiedot