Vaihdevuosioireet

  

Vaihdevuosioireet voivat olla hyvin monenlaisia eivätkä kaikki tunnista pulmia vaihdevuosioireiksi. Vaihdevuosiin voi liittyä laaja kirjo erilaista oireilua unettomuudesta limakalvojen kiristykseen, joka saattaa vaikuttaa arkeen ja yleiseen elämänlaatuun.

Estrogeenitason heittely aiheuttaa naiselle monenlaisia oireita. Yleisimmät vaihdevuosioireet ovat kuumat aallot ja hikoilu. Kuumoitus ja punoitus voivat kestää muutamista sekunneista kymmeneen minuuttiin, ja aaltoja voi tulla pari kertaa viikossa tai monta kertaa päivässä. Kuumiin aaltoihin voi liittyä sydämen tykytystä. Hikoilu ja kuumat aallot alkavat yleensä, kun kuukautiset ovat jääneet pois ja hormonitasot tasoittuvat pysyvästi matalalle tasolle. Joillekin nämä vaihdevuosioireet voivat alkaa jo aikaisemmin.

Unettomuus ja unihäiriöt koskettavat jopa 40-60 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista. Usein ne ovat jopa ainoita koettuja oireita. Yölliseen heräilyyn saattaa liittyä hikoilua.  

Emättimen kuivuus, kutina, arkuus ja kirvely ovat tavallisia oireita, samoin yhdyntäkivut, tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa sekä virtsan pidätyskyvyn heikkeneminen. Noin puolet 50 vuotta täyttäneistä naisista saattaa kokea paikallisoireita.

Tyypillisimmät vaihdevuosioireet ovat: 

●      Kuumat aallot, (yö)hikoilu
●      Unettomuus, unen häiriöt, päiväaikainen väsymys
●      Sydämen rytmihäiriöt
●      Lihas- ja nivelsäryt
●      Ärtyneisyys, masentuneisuus
●      Yhdyntäkivut, seksuaalinen haluttomuus
●      Emättimen kuivuus, kutina, kirvely, arkuus
●      Tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa tai virtsan pidätyskyvyn heikkeneminen
●      Virtsatietulehdukset
●      Emätintulehdukset

 

TIESITKÖ:
Vaihdevuosioireet ovat moninaisia ja oireet ovat yksilöllisiä. Puhu avoimesti lääkärisi kanssa kaikista tuntemuksistasi.

Tarkista tietosi vaihdevuosien paikallisoireista!

Vaihdevuosien paikallisoireita voi hoitaa lääkevalmisteilla sekä lääkkeettömillä paikallisvalmisteilla. Lääkevalmisteet vähentävät kuivuutta, kutinaa ja kirvelyä vahvistamalla limakalvoja. Lääkkeettömät paikallisvalmisteet kosteuttavat ja voitelevat limakalvoja, ja siten helpottavat paikallisoireita. Kysy rohkeasti myös apteekista apua oireiden kuten kutinan, kirvelyn ja kuivuuden lievittämiseen. Lue lisää paikallisoireiden hoitamisesta.

Käytetyt lähteet:
Vaihdevuodet, Duodecim terveyskirjasto 24.10.2019. www.terveyskirjasto.fi
Vaihdevuodet ja unihäiriöt, Duodecim terveyskirjasto 24.10.2019. www.terveyskirjasto.fi

Nappi RE, Kokot-Kierepa M. Vaginal health: Insights, Views and Attitudes (VIVA) - results from an international survey. Climacteric. 2012;15:36-44

 

FI20VG00022 03/2020 (Päivitetty 6.4.2020)