Vagifem®-emätinpuikot

Siitä puhe mistä puute - eli estrogeenistä

 

Vagifem® on helppokäyttöinen itsehoitotuote vaihdevuosioireisiin

Emättimen kuivuutta, arkuutta tai ärsytystä? Vagifem®-emätinpuikko helpottaa vaihdevuosien paikallisoireita. Matalaestrogeeninen valmiste soveltuu käytettäväksi sekä ainoana hoitona että hormonihoidon tukena. Vagifem®-emätinpuikot ovat saatavissa apteekista ilman reseptiä.

Mikä Vagifem® on?

Vagifem®-emätinpuikko on luonnollista 17ß-estradiolia sisältävä tablettimuotoinen valmiste, joka on tarkoitettu lievittämään vaihdevuosista johtuvia paikallisoireita, kuten emättimen kuivuutta ja ärsytystä. Vagifem®-valmisteen sisältämä estrogeenimäärä on niin pieni, että se riittää poistamaan paikallisoireet. Vagifem®-emätinpuikot on saatavilla apteekista ilman reseptiä. Pakkaus sisältää 18 emätinpuikkoa ja se riittää 9 viikon ylläpitohoitoon. Vagifem®-valmiste on saatavilla ilman reseptiä apteekeista.


Vagifem®-valmisteen käyttö

Vagifem®-emätinpuikko on pienikokoinen tabletti ja sen käyttö on helppoa*. Asettimen avulla tabletti viedään syvälle emättimeen ja mäntää painamalla tabletti vapautuu asettimesta. Emättimessä tabletti kostuu ja tabletin pinnalle muodostuu geelimäinen kerros, jonka avulla tabletti kiinnittyy emättimen seinämään. Koostumuksensa ansiosta Vagifem®-emätinpuikko on siisti ja tahraamaton1, ja vaikuttaa siellä missä pitääkin. Vagifem®-valmisteen asetin on tarpeellinen, sillä jos tablettia yritetään viedä emättimeen käsin, se voi kostuessaan jäädä kiinni sormiin.

Mikäli asettimen vienti emättimeen tuntuu hoidon alussa kivuliaalta, asetinta voidaan kostuttaa vedellä tai voidella joko liukastusvoiteella tai perusvoiteella. Asetin on kertakäyttöinen ja käytön jälkeen se heitetään pois. 

TIESITKÖ:
Asetin on luontoystävällinen. Voit hävittää sen energiajätteessä tai normaalin kotitalousjätteen mukana. 

Tabletti laitetaan emättimeen emätinpuikon avulla

 

Vagifem®-hoito ja yhdyntä

On suositeltavaa asettaa Vagifem®-tabletti paikalleen vasta yhdynnän jälkeen, jotta tabletti ei irtoaisi.

Vagifem®-valmisteen annostus
Aloitusannos: 1 emätinpuikko päivittäin kahden viikon ajan.
Ylläpitoannos: 1 emätinpuikko kaksi kertaa viikossa.

Käänny lääkärin puoleen ellei olosi parane 2-4 viikon jälkeen tai se huononee, tai saat uusia oireita. Vagifem®-valmisteen voi annostella mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Hoito voidaan aloittaa minä päivänä tahansa, eikä hoidon kestolle ole rajoitetta. Emättimen kuivuuden oireet alkavat tavallisesti helpottaa jo ensimmäisen hoitoviikon aikana. Vagifem®-valmistetta voi käyttää joko pelkästään tai systeemisesti vaikuttavan hormonihoidon (esim. tabletit, laastarit, geelit) lisänä.

Kun olet aloittanut Vagifem®-hoidon, käy säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa) lääkärintarkastuksissa. Keskustele tällöin lääkärisi kanssa hoidon pituudesta.

Tutustu pakkausselosteeseen ja käyttöohjeeseen ennen käyttöä.
 

Haittavaikutukset

Koska Vagifem® sisältää vain hyvin pienen määrän estrogeenia, esiintyy haittavaikutuksia vähän. Useimmiten raportoituja ovat päänsärky, vatsakipu, ja epämiellyttävät tuntemukset tai vuoto emättimestä. Vagifem®-valmisteessa ei myöskään ole voidepohjaa, joka voisi aiheuttaa allergisia reaktioita. Keskustele lääkärin kanssa ennen hoidon aloittamista. Valmistetta ei suositella naisille, joilla on ollut tai epäillään olevan emättimen tai kohdunsuun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus.

Tutustu pakkausselosteeseen ja käyttöohjeeseen ennen käyttöä. Lisätietoa apteekista.

Lue lisää Vagifem®-potilasohjeesta (PDF)

 


Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko, tabletti 18 emätinpuikkoa

Vaihdevuosien aikana estrogeenin määrä vähenee. Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko on hoito estrogeenin puutteesta johtuviin emättimen paikallisoireisiin. Vaikuttava aine on estradioli. Ei sovi naisille, joilla on tai on ollut emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus. Keskustele lääkärin kanssa ennen käyttöä, tai jos oireesi eivät lievity 2-4 viikossa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Markkinoija Novo Nordisk Farma Oy.

Vagifem® on Novo Nordisk Health Care AG:n omistama tavaramerkki.

 


Lähteet 

1. Dugal R, et al. Comparison of usefulness of estradiol vaginal tablets and estriol vagitories for treatment of vaginal atrophy. Acta Obstet Gynecol Scand. 2000;79:293-297.

Kustannus Oy Duodecim 2013, artikkelintunnus: avv00026 (005.001)/Marika Javanainen 

Saatavilla apteekista ilman reseptiä

Vagifem®-emätinpuikot saatavilla apteekista ilman reseptiä 

 

Kuuntele kesän 2017 radiomainokset!

"On asialla rakkauden"

"Siitä puhe mistä puute"

 

Tulossa myös printtimainontaa

 

TV-mainos

 

 

Tutustu Vagifem®-potilasohjeeseen (PDF)