Vaihdevuosien ensioireet

Kolme naista istumassa laiturin päässä penkillä

  

Millaisia ovat vaihdevuosien ensioireet?

 

Vaihdevuosien ensioireet ovat moninaisia ja todella yksilöllisiä. Toiset eivät tunne mitään erityisiä oireita, toisilla niitä on useita ja ne vaikuttavat elämänlaatuun.

Vaihdevuosien oireilu alkaa yleensä 5-10 vuotta ennen vaihdevuosia. Premenopaussin oireita on monenlaisia, mutta usein ne ovat samanlaisia kuin itse vaihdevuosien. Vaihdevuosien alkamisen toteamiseen ei yleensä tarvita lääkärikäyntiä tai laboratoriokokeita.

Ehkä selkein vaihdevuosien ensioire on kuukautisten loppuminen. Noin 42-vuotiailla naisilla munasarjojen toiminta alkaa muuttua epäsäännölliseksi ja kuukautiskierron pituus vaihtelee. Kuukautiset eivät lopu yhtäkkiä vaihdevuosien alkaessa. Kuukautisten väli tihenee ja ne saattavat jopa runsastua premenopaussin aikana. Kuukautiset jäävät kokonaan pois hieman yli viisikymppisenä ja hormonitasot tasoittuvat pysyvästi matalalle.

Hormonitasapaino saattaa myös heitellä aiheuttaen ärtyneisyyttä, alakuloa tai huonoja yöunia johtuen estrogeenitason alentumisesta.

Yksi vaihdevuosien ensioire on myös hikoilupuuskat erityisesti ennen kuukautisia ja niiden aikana. Hikoilua voi esiintyä päivällä tai yöllä, ja se tulee puuskittain. Kuuma aalto alkaa voimakkaalla sisäisellä lämmön tuntemuksella, lämpöryöppynä. Tätä seuraa nopeasti lämmön haihtuminen ihoverisuonten laajenemisen seurauksena. Ihon lämpötila nousee. Seurauksena on voimakas hikoilu etenkin ylävartalon ja niskan alueella sekä punastuminen. Monella on samanaikaisesti tunne sydämen tykyttelystä ja kasvojen punoituksesta. Lämmön haihtuessa voi ilmetä palelun tunnetta ja iho alkaa tuntua nihkeältä.

 

Käytetty lähde

Vaihdevuodet, Duodecim terveyskirjasto 24.10.2019. www.terveyskirjasto.fi

Esivaihdevuodet (premenopaussi), Duodecim terveyskirjasto 1.11.2019. www.terveyskirjasto.fi

 

FI20VG00022 03/2020 (Päivitetty 6.4.2020)

 


(Päivitetty 11.3.2020)