Yhdyntäkivut

Vaihdevuosi-ikäinen nainen voi kärsiä yhdyntään liittyvistä ongelmista. Kuumat aallot sekä hikoilu tiedostetaan helposti vaihdevuosiin liittyviksi oireiksi, mutta yhdyntäkipuja ei useinkaan mielletä samaan kategoriaan.

Yhdyntäkipujen syy löytyy usein emättimen kuivista limakalvoista, jonka aiheuttaa vaihdevuosien aikainen estrogeenin väheneminen. Estrogeenin puute aiheuttaa limakalvon ohenemista eikä emätin enää kostu yhdynnän aikana. Limakalvojen kuivuminen ja sitä kautta yhdyntäkivut saattaa vaikeuttaa seksielämää, vaikkei varsinaisesta haluttomuudesta olisikaan kyse.

Kuivia ja arkoja limakalvoja voidaan hoitaa estrogeeniä sisältävillä emättimen paikallishoitovalmisteilla, jotka vahvistavat limakalvoja palauttaen niiden kimmoisuuden ja kyvyn suojata bakteeritulehduksilta. Lue lisää paikallisoireiden hoitamisesta

Yhdyntäkivut voivat olla kiusallinen ja epämielyttävä vaiva vaihdevuosien aikana, mutta onneksi hoito löytyy läheltä. Puhu avoimesti lääkärisi kanssa kaikista oireistasi ja tuntemuksistasi ja kysy apteekista apua oireisiin.