Yleiset diabetesaiheiset kysymykset: säilytys ja matkustaminen

 

1. Kuinka säilytän insuliinia ja liraglutidia?

Avaamattomat insuliini- ja liraglutidipakkaukset tulee säilyttää jääkaapissa (2°C - 8°C). Älä säilytä lähellä pakastelokeroa tai takaseinän kylmälevyä, koska valmisteet eivät saa jäätyä. Mikäli valmisteita säilytetään huoneenlämmössä niiden käyttöaika on sama kuin avatulla tuotteella.

Käytössä olevan, avatun pakkauksen käyttöaika ja säilytystiedot näkyvät valmisteen pakkausselosteessa.   

Tutustu pakkausselosteisiin täällä

 

2. Kuinka säilytän GlucaGen®-valmistetta, joka on kertakäyttöruiskussa?

GlucaGen®-valmiste, jossa liuotin on kertakäyttöruiskussa, voidaan kestoajan puitteissa säilyttää huoneenlämmössä (max 25 ºC) korkeintaan 18 kuukautta TAI jääkaapissa (2 ºC - 8 ºC) viimeiseen käyttöpäivämäärään asti. Suojattava valolta ja jäätymiseltä.

Mikäli tuotetta on säilytetty huoneenlämmössä sitä ei tule siirtää 18 kuukauden jälkeen jääkaappiin. Käyttämätön valmiste hävitetään normaalin käytännön mukaan.

Lisätietoa täältä

 

3. Mitä diabeteslääkkeitä käyttävän potilaan on hyvä huomioida matkustaessa?

Yleisesti voidaan todeta, että matkalle lähtiessä on hyvä varata lääkkeitä normaalia kulutusta enemmän mukaan säilyvyyden ja katoamisten varalta. Insuliinit ja liraglutidi on hyvä kuljettaa käsimatkatavaroissa. Englanninkielinen resepti lääkityksestä on hyvä olla mukana. Yleensä katsotaan, että lääkeresepti on riittävä dokumentti diabeetikon lääkkeiden ja hoitovälineiden kuljettamiseksi matkalla, mutta erillinen todistus turvatarkastusta ja tullia varten ei ole haitaksi.

Lämpö ja tärinä yhdessä ovat huono yhdistelmä insuliinille. Seurauksena voi olla insuliinin tehon lasku. Mitä suurempi lämpötila ja ravistus sitä nopeammin teho laskee. Insuliinin samentuminen voi olla merkki lämmön ja tärinän aiheuttamasta sakkautumisesta.

Suora auringonvalo yksinään aiheuttaa insuliinin/liraglutidin hajoamista, joten valolta suojaaminen on tärkeää.

Lisätietoa Novo Nordisk A/S:n insuliinien saatavuudesta maailmanlaajuisesti voi tiedustella kohdemaan Novo Nordiskin asiakaspalvelusta

Lisätietoja matkustamiseen liittyen löytyy myös Kelan sekä Kanta.fi -sivuilta.