kuumat aallot


Kuumat aallot

Kuumat aallot ja hikoilupuuskat ovat vaihdevuosien tavallisimpia oireita. Kuumia aaltoja esiintyy 70–80 prosentilla naisista.

Kuumat aallot on oire, joka tyypillisimmin liitetään vaihdevuosiin. Kuumia aaltoja esiintyy jopa 70–80 prosentilla naisista, mutta hankalia ne ovat vain 20 prosentilla. Kuumoitus ja punoitus voivat kestää muutamista sekunneista kymmeneen minuuttiin, ja aaltoja voi tulla pari kertaa viikossa tai monta kertaa päivässä.

Oireet ovat voimakkaimmillaan vaihdevuosien alussa. Hikoilu kestää tavallisesti 2–7 vuoden ajan, mutta 10 prosentilla oireita esiintyy vielä 10–20 vuoden kuluttua viimeisistä kuukautisista. Sitä, mikä aiheuttaa kuumia aaltoja, ei vielä tarkasti tunneta.
 

Miltä kuumat aallot tuntuvat?

Kuumia aaltoja ja hikoilua voi esiintyä sekä päivällä että yöllä. Tavallista on, että hiki tulee puuskittain. Kuuma aalto alkaa voimakkaalla sisäisellä lämmön tuntemuksella, niin sanottuna lämpöryöppynä. Tämän jälkeen lämpö haihtuu nopeasti ihoverisuonten laajentuessa.

Seuraavaksi ihon lämpötila nousee. Reaktion seurauksena on voimakas hikoilu etenkin ylävartalon ja niskan alueella. Tavallista on, että samanaikaisesti tuntee myös sydämen

tykyttelyä ja kasvojen punoitusta. Kun lämpö lopulta haihtuu, iho voi tuntua nihkeältä ja samalla voi ilmetä palelun tunnetta.
 

Mistä tietää, että hikoilu liittyy juuri kuumiin aaltoihin?

On yleensä helppoa tunnistaa, milloin kyseessä on vaihdevuosiin liittyvä hikoilu. Kuumat aallot liittyvät yleensä kuukautisvuotojen loppumiseen, eli menopaussiin – tai ainakin vuotojen epäsäännöllistymiseen. Laboratoriokokeita ei siis yleensä tarvita. Jos kuukautiset loppuvat nuoremmalla iällä, on syytä tutkia asiaa tarkemmin.
 

Yöhikoilu on yksi vaihdevuosien oireista

Kuumien aaltojen yhteydessä esiintyy yleensä myös yöhikoilua ja muita vaihdevuosioireita. Yöhikoiluksi kutsutaan liiallista hikoilua, jota esiintyy yöaikaan melko säännöllisesti ja joka selvästi häiritsee nukkujaa. Vaikeasta yöhikoilusta puhutaan, kun yöasu ja vuodevaatteet ovat aamuisin niin märät, että ne joutuu vaihtamaan. Yöhikoilu kohdistuu etenkin pään ja ylävartalon alueelle.

 

Vaihdevuosien hormonimuutokset ovat syynä yöhikoiluun – oireet liittyvät vähentyneeseen estrogeeni-hormonin tuotantoon.
 

Käytetty lähde:

Vaihdevuodet, Duodecim terveyskirjasto 14.1.2020. www.terveyskirjasto.fi
Yöhikoilu, Duodecim terveyskirjasto 14.1.2020. www.terveyskirjasto.fiFI20VG00007 0220