Unettomuus ja väsymys

Vaihdevuodet - unettomuus ja väsymys

 

Väsymys, unettomuus ja unihäiriöt koskettavat yli puolta vaihdevuosi-ikäisistä naisista. Toisinaan ne ovat jopa ainoita vaihdevuosien oireita.

 

Jopa 40–60 prosenttia naisista kärsii unettomuusoireista vaihdevuosien aikana. Yksi tyypillisimmistä vaihdevuosioireista on väsymys, joka johtuu yöllisistä unihäiriöistä. Unihäiriöt aiheuttavat päiväväsymystä, mielialaoireita ja jopa fyysisten sairauksien lisääntymistä. Yleisimpiä oireita ovat yölliset heräämiset, jotka tekevät unesta rikkonaista.
 

Mistä vaihdevuosien väsymys johtuu?

Vaihdevuosille ovat tyypillisiä yölliset unihäiriöt, joita seuraa usein päiväväsymys. Tämä väsymys heikentää suorituskykyä ja voi esimerkiksi laskea työtehoa merkittävästi. Hyvä unenlaatu on tärkeää myös hyvän elämänlaadun kannalta.

Unettomuuden oireita ovat esimerkiksi nukahtamisvaikeudet, unen katkokset ja liian varhaiset heräämiset. Yksi henkilö voi kärsiä kaikista kolmesta unettomuuden muodosta vaihdevuosien aikana.

Vaikka univaikeudet saattavat olla täysin itsenäinen vaihdevuosioire, yleisempää on, että samanaikaisesti esiintyy myös yöhikoilua ja kuumia aaltoja. Yhdessä ne aiheuttavat toistuvia heräämisiä yön aikana ja uni muuttuu katkonaiseksi. Huonosti nukuttuja öitä seuraa usein päiväväsymys ja ärtyneisyys.

Vaihdevuosien jälkeen yleistyvät myös unenaikaiset hengityshäiriöt, erityisesti uniapnean kaltainen tila: osittainen ylähengitystieahtauma. On tyypillistä, että esimerkiksi kuorsaaminen lisääntyy oireiden seurauksena. Ylipaino pahentaa usein oireita.
 

Vaihdevuosien hormonihoito vähentää väsymystä

Vaihdevuosien hormonihoidolla voi hoitaa unettomuutta. Hormonihoito vaikuttaa kaikkiin unettomuuden osatekijöihin: nukahtaminen on helpompaa ja yölliset sekä liian aikaiset heräämiset vähentyvät. Samalla myös väsymys lievittyy.

Estrogeeni vaikuttaa unen laatuun eniten naisilla, joilla on myös muita vaihdevuosioireita. Kuitenkin, estrogeenihoito on joissakin tutkimuksissa osoittautunut tehokkaaksi myös naisilla, joilla unettomuus on ainoa vaihdevuosioire.
 

Käytetty lähde:

Vaihdevuodet ja unihäiriöt, Duodecim terveyskirjasto 14.1.2020 www.terveyskirjasto.fi


FI20VG00007 0220