Vaihdevuodet ja seksi on yhteinen asia

Vaihdevuodet eivät suinkaan välttämättä merkitse ongelmia seksielämässä. Noin puolet naisista kokee jonkinlaista seksuaalisen halukkuuden vähenemistä, mutta toisaalta osalla seksielämä myös parantuu. Vaihdevuosien vaikutukset ovat siis yksilöllisiä. Tärkeää olisi kertoa partnerille, milloin ja millaisia vaihdevuosioireita ilmaantuu, jos ilmaantuu.

 

Haluan, haluat, haluamme

Yksi tavallisimmista seksielämään vaikuttavista vaihdevuosioireista on haluttomuus. Seksuaalista haluttomuutta voi toki liittyä erilaisiin elämäntilanteisiin, mutta vaihdevuosissa sitä voi aiheuttaa osaltaan elimistön estrogeenin puutos. Tosin edelleenkään ei tarkoin tiedetä, millainen vaikutus estrogeenilla on seksuaaliseen halukkuuteen ja kiihottumiseen.

Estrogeenia eli niin kutsuttua naishormonia syntyy etenkin munarakkuloissa ja istukassa. Sen tehtävänä on ylläpitää naiselle ominaisia kehonpiirteitä ja toimintoja. Vaihdevuosissa estrogeenin tuotanto hidastuu munarakkuloiden hiipumisen myötä ja loppuu lähes kokonaan menopaussivaiheessa. Hormonituotannon väheneminen voi aiheuttaa oireita jo vuosia ennen kuukautisten poisjäämistä. Siksi voi olla hankala oivaltaa, että muutokset omassa seksuaalisessa halussa voisivat johtua premenopaussista.

Estrogeenin väheneminen vaikuttaa myös naisen limakalvoihin ja emättimeen. Hedelmällisessä iässä limakalvot ovat kosteat ja paksut juuri estrogeenin vaikutuksesta. Hyödylliset maitohappobakteerit (laktobasillit) viihtyvät kostealla limakalvolla ja auttavat pitämään sen pintakerroksen pH:n happamana.

Menopaussin jälkeen pintakerroksen soluissa tapahtuu muutoksia ja laktobasillit vähenevät. Tämän seurauksena limakalvot ohenevat, niiden kosteus häviää, verenkierto vähenee ja emättimen pH nousee. Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa kipua ja kutinaa, mikä on omiaan vähentämään halukkuutta yhdyntään. Tavallisesti tällaisia oireita ilmaantuu noin puolen vuoden kuluttua kuukautisten poisjäännistä, mutta osalla limakalvojen kuivuus voi alkaa jo selvästi aikaisemmin.

Myös androgeenit vähenevät naisen ikääntyessä. Testosteroni on näistä hormoneista vahvin. Sen pitoisuus seerumissa pienenee selvästi vähemmän kuin estrogeenin. Mikä vaikutus tällä on naisen seksuaalisuuteen, on vielä epävarmaa. Kuitenkin tiedetään, että munasarjojen poisto nuorella iällä johtaa äkilliseen androgeenien vähenemiseen. Tämä puolestaan aiheuttaa usein menopaussin kaltaisia vaikeitakin oireita ja lisää riskiä seksuaalisen halukkuuden vähenemiseen.

Kaikki mahdolliset oireet kannattaa ottaa esille terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, koska limakalvojen ja emättimen kosteuteen ja sitä kautta yhdynnän kokemukseen voidaan vaikuttaa erilaisilla hoitotavoilla. Ennen kaikkea asiasta kannattaa kertoa kumppanille; enemmistö naisista pitääkin tärkeänä puhua avoimesti yhdynnässä tuntuvasta kivusta.

 

Nainen on aina nainen

Vaihdevuosien ja ikääntymisen aiheuttamat muutokset kehossa voivat nekin vaikuttaa seksuaaliseen haluun. Itsetunto voi kärsiä, jos tuntuu siltä, että viehätysvoima ja naisellisuus vähenee. Vaikka lähes puolet naisista onkin huolissaan vartalon epätoivotuista muutoksista, säilyttää suurin osa naisista silti itsevarmuutensa seksuaalisena kumppanina. Vaihdevuodet voivat muuttaa sekä naisten että miesten seksuaalista elämää, mutta niiden ei tarvitse johtaa seksin loppumiseen tai seksuaalisuuden häviämiseen.


 

Lähteet:

Rosella E. Nappi ym. The CLOSER-Survey: Implications of Vaginal Discomfort of Postmenopausal Women and in Male Partners. J Sex Med 2013;10:2232–2241.*

Scavello I. ym. Sexual Health in Menopause. Medicina 2019, 55, 559.

Tiitinen, Aila ja Kero, Katja. Paikallisestrogeenit ja rintasyöpä. Suomen Lääkärilehti 2020;75(3):117-121.

Tiitinen, Aila. Tietoa potilaalle: Vaihdevuodet, mielialaoireet ja haluttomuus. Lääkärikirja Duodecim 2019. www.terveysportti.fi, haettu 12.2.2020.

Tiitinen, Aila. Vaihdevuodet ja androgeenit. Lääkärikirja Duodecim 2019. www.terveyskirjasto.fi, haettu 18.2.2020.

Tiitinen, Aila. Vaihdevuosioireet ja hormonihoito. Lääkärin käsikirja 2019. www.terveysportti.fi, haettu 12.2.2020.

Väisälä, Leena. Haluttomuuden monet kasvot. Suomen Lääkärilehti 2011;66(35):2485–2491.

 

FI20VG00016 02/2020