Vaihdevuosien kesto


Kuinka kauan vaihdevuodet kestävät?

Vaihdevuosien kesto on hyvin yksilöllistä ja vaikeasti ennustettavaa. Toisilla ei tule erityisiä oireita lainkaan. Menopaussi on suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla naisista 45:n ja 55:n ikävuoden välillä, mutta vaihtelu on jopa 40:stä 60:een ikävuoteen.

Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen. Oireet voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotojen loppumista, mutta vaikeimmillaan ne yleensä ovat vuoden sisällä menopaussista. Joillakin naisilla ne voivat jatkua pitkäänkin, toisaalta kaikille ei oireita tule lainkaan. Mitä aikaisemmin oireet alkavat, sitä pidempään ne näyttävät kestävän. Vaihdevuosien jälkeen estrogeenitasot tasoittuvat lopulliselle matalammalle tasolle. Hikoilu, joka on tavallisin vaihdevuosien oire, kestää 2–7 vuoden ajan, mutta 10 %:lla oireita esiintyy vielä 20 vuoden kuluttua viimeisistä kuukautisista.

Vaihdevuosien katsotaan loppuneen silloin kun oireet ovat loppuneet. Oireet voivat myös palata hormonikorvaushoidon päätyttyä. Vaihdevuosien loppuvaihetta kutsutaan postmenopaussiksi, jolloin naishormonien tuotanto loppuu lähes kokonaan. 

 

TIESITKÖ:
Tavallisesti vaihdevuosioireet ovat ohi 2–5 vuodessa. 

Käytetty lähde:

Vaihdevuodet, Duodecim terveyskirjasto 24.10.2019. www.terveyskirjasto.fi.


FI20VG00022 03/2020 (Päivitetty 6.4.2020)