wdd know your risk

Maailman Diabetespäivä 2019

Tiedätkö suurimmat riskit omassa kaupungissasi? 

Diabeetikkojen määrä kasvaa eikä puolet diabetesta sairastavista edes tiedä, että heillä on diabetes. Tämä saattaa johtaa vakaviin liitännäissairauksiin.1

Usein ei tulla ajatelleeksi, mitkä tekijät altistavat meidät diabetekselle. Yksi tekijöistä on kaupungistuminen ja siihen liittyvät elämäntavat, kuten fyysinen liikkumattomuus, liikalihavuus ja epäterveellinen ruokavalio. Toisaalta diabeteksen esiintyvyys suvussa vaikuttaa suuresti, joten hyvillä elämäntavoillakaan ei aina voi välttyä diabetekselta.

Suurin osa diabeetikoista asuu tänä päivänä kaupunkialueilla1, joten vierailimme kaupungeissa eri puolilla maailmaa ja kysyimme, mitkä ovat suurimmat riskit kussakin kaupungissa. 

 

Diabeteksen riskitesti

Diabetesriskin selvittäminen vie vain 2 minuuttia! Tee testi itse tai lähetä läheisellesi

 

tee testi iso

Jaa riskitestiä sosiaalisesssa mediassa 

Haluamme, että jokainen meistä tietää oman diabetesriskinsä. Jaa testiä somessa ja seuraa keskustelujamme urbaanista diabeteksesta Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä. Käyttämällä hashtagiä #KnowYourRisk, voit kertoa meille oman kaupunkisi suurimmasta riskistä. 


Tunnistatko diabeteksen riskitekijät? 

Moderni elämäntyyli, kuten epäterveellinen ruokavalio ja fyysinen liikkumattomuus nostavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.1 Tunnista omat riskitekijäsi ja tartu toimeen. 

riskitelkijat

wdd logo

Maailman Diabetespäivästä 

Maailman Diabetespäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1991. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta diabeteksesta, sen syistä ja ennaltaehkäisystä sekä sairauden vaikutuksista niin yksilö- kuin yhteiskunnankin tasolla. 

Maailman Diabetespäivää vietetään 14. marraskuuta, joka on toisen insuliinin keksijän, tutkija Frederick Bantingin syntymäpäivä. Bantingin ja hänen kollegansa Charles Bestin työ johti insuliinin keksimiseen vuonna 1921. 

Tänä vuonna juhlistetaan myös diabeteksen kansainvälisen symbolin, sinisen ympyrän, 10-vuotista taivalta. Sininen ympyrä luotiin vuonna 2006 tukemaan YK:n diabeteksen vastaista kampanjaa. Kampanjalla haluttiin kohdistaa huomio globaalisti kasvavaan diabetespandemiaan. Ympyrä symboloi positiivisuutta, yhtenäisyyttä sekä vahvuutta. Sininen väri puolestaan on sekä taivaan että YK:n lipun väri.

Jokaisena Maailman Diabetespäivänä Novo Nordisk tekee yhteistyötä Kansainvälisen Diabetesliiton (IDF) kanssa yhdistäkseen diabeetikot, työntekijät, yhteistyökumppanit sekä suuren yleisön. Yhteisenä tavoitteena on ajaa muutosta diabetekseen. 

Lue lisää Maailman Diabetesliiton (IDF) Diabetespäivän kampanjasta

 


Lähteet

1. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas. 7th edn. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation. 2015.
2. International Diabetes Federation, Risk Factors, idf.org/about-diabetes/risk-factors.
3. WHO. Obesity and Overweight. Factsheet No 311. 2014; http://www.wpro.who.int/mediacentre/factsheets/obesity/en/. Viitattu 6.11.2017.
4. Smoking habits and the risk of type 2 diabetes: a case-control study. 2009 Jun;35(3):192-7. doi: 10.1016/j.diabet.2008.11.001. Epub 2009 Mar 9.
5. Kim C, Newton KM, Knopp RH. Gestational Diabetes and the Incidence of Type 2 Diabetes: A Systematic Review, Diabetes Care 25, 2002.

 

Diabeteksen riskitesti

Selvitä oma diabetesriskisi

 

wdd logo

Levitä sanaa

WDD infograafi pic

Cities Changing Diabetes

wdd column story 4

Lue viimeisimmät uutiset kaupungeista, jotka ovat liittyneet mukaan taisteluun diabetesta vastaan. 
Lue lisää