Tyypin 1 diabetes on elinikäinen sairaus, joka johtuu haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta elimistön oman immuunijärjestelmän hyökkäyksen seurauksena. Tyypin 1 diabetes puhkeaa useimmiten lapsuus- ja nuoruusiässä.

Insuliini on elintärkeä hormoni, jota tarvitaan mm. normaalin sokeriaineenvaihdunnan ylläpitämiseen. Tyypin 1 diabetesta sairastava henkilö tarvitsee päivittäin insuliinipistoksia.

Meillä on lähes sadan vuoden kokemus diabeteshoitojen kehittämisestä ja valmistamisesta. Tämän kokemuksen pohjalta tutkijamme pyrkivät nyt kehittämään keinoja, joilla voidaan vähentää hyvän glukoositasapainon ylläpitoon vaadittujen insuliinipistosten määrää ja ehkäistä liian matalaa verensokeria eli hypoglykemiakohtauksia.

Lopullinen päämäärämme on tyypin 1 diabeteksen parantaminen. Suuntaamme tutkimustamme regeneratiiviseen lääketieteeseen, kuten kantasoluhoitoihin, joita voidaan kenties jonakin päivänä käyttää tyypin 1 diabeteksen parantamiseen.

Veren glukoosipitoisuuden pitäminen tavoitealueella auttaa suojaamaan elimiä vaurioilta. Lisäksi se suojaa tyypin 1 diabetesta sairastavia ihmisiä hypoglykemialta.

Insuliinihoidon tavoitteena on päästä mahdollisimman lähelle sellaisen ihmisen luonnollista insuliinivastetta, jolla ei ole diabetesta. Tämä voi auttaa tyypin 1 diabetesta sairastavia ihmisiä pitämään veren glukoosipitoisuuden tavoitealueella.

Mitä lähemmäs insuliinihoidossa päästään elimistön luonnollista vastetta, sitä paremmin veren glukoosipitoisuus pysyy tasapainossa.

Insuliinihoito on kehittynyt merkittävästi, ja jokainen edistysaskel vie meidät lähemmäs luonnollista insuliinivastetta. Mikä tärkeintä, nämä edistysaskelet ovat yksinkertaistaneet tyypin 1 diabeteksen hoitoa ja tehneet sen kanssa elämisestä helpompaa.

Yksi kunnianhimoisimmista tavoitteistamme on kehittää niin kutsuttuja ”älykkäitä insuliineja”, joiden myötä hypoglykemiakohtauksia ei enää ilmenisi. Se olisi tyypin 1 diabeteksen hoidon seuraava suuri läpimurto. Monet kumppanimme diabetestutkimuksen alalla jakavat tämän tavoitteen, ja teemme heidän kanssaan tiivistä yhteistyötä saavuttaaksemme yhteisen päämäärämme – hypoglykemioiden hävittämisen.

Etenemme tyypin 1 diabeteksen parannuskeinon etsinnässä.

Yhdessä eri puolilla maailmaa sijaitsevien johtavien tutkimusyliopistojen kanssa olemme onnistuneet muokkaamaan kantasoluista glukoosia aistivia, insuliinia erittäviä beetasoluja, jotka ovat samanlaisia kuin terveen ihmisen haimassa syntyvät solut. Eläinkokeissa tällaisilla muokatuilla soluilla onnistuttiin parantamaan tyypin 1 diabetesta sairastavia hiiriä.

Olemme ottaneet merkittäviä edistysaskelia, ja jatkamme jäljellä olevien haasteiden ratkomista. Onneksi emme ole yksin. Meillä on vankka verkosto kantasolututkimuksen tiedeyhteisössä, ja se vahvistuu päivä päivältä.

On vain ajan kysymys, milloin tämän yhteistyön pohjalta kehitetään parannuskeino miljoonille tyypin 1 diabetesta sairastaville ihmisille.

Periaatteemme on aina ollut, että insuliinihoidon pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaista. Pyrimme keventämään kroonisen sairauden potilaille aiheuttamaa kuormitusta ja vastaamaan miljoonien tyypin 1 diabetesta sairastavien ihmisten yksilöllisiin tarpeisiin niin paremmilla hoidoilla kuin digitaalisilla ratkaisuillakin.

Tyypin 1 diabeteksen osalta tutkimme tällä hetkellä seuraavia alueita:

  • Glukoosipitoisuuteen reagoivat insuliinit
  • Tiedonsiirto insuliinin annostelulaitteista
  • Parantava kantasoluhoito

Yhdistämällä kroonisen sairauden kanssa elävien ihmisten äänen tieteelliseen asiantuntemukseemme ja teknologiaosaamiseemme pystymme jatkossakin löytämään ja kehittämään innovatiivisia insuliineja ja annostelujärjestelmiä.

[1] IDF Diabetes Atlas 2019 edition

[2] Nicolucci A, et al. Diabet Med 2013;30:767–77

[3] DAWN 2 study

[4] 2019 Novo Nordisk annual report